Diavolo – Cum a fost manipulat Twitter-ul în Orientul Mijlociu

0 254

În Orientul Mijlociu Twitter-ul s-a tranformat dintr-un instrument de transparență într-o platformă depășită de boți și propagandă. În 2015, pe un site web în limba arabă, la secțiunea „Servicii de marketing Twitter” au apărut trei anunțuri. Potrivit anunțurilor, Diavolo a fost un program de „automatizare a sarcinilor repetate cum ar fi deschiderea anumitor pagini web sau copierea și lipirea datelor”. Adică, Diavolo a fost o modalitate rapidă și ușoară de a manipula Twitter, platforma social media care a fost odată recunoscută ca instrument de eliberare și transparență pentru cei oprimați în timpul primăverii arabe din 2011.

Potrivit Aljazeera, zeci de site-uri web în mai multe limbi, de la engleză, la arabă și rusă, oferă produse pentru a crește în mod artificial numărul de urmăritori ai paginii. Al Jazeera l-a contactat pe unul dintre vânzători și a cumpăra 1.000 de urmăritori falși pentru 16 dolari. „Pot să creez până la 2.000 de urmăritori pe zi”, a declarat vânzătorul care sa identificat drept Othmane, un bărbat de 26 de ani din Maroc.

Deși Twitter anunță că a luat măsuri de securitate, iar crearea unor conturi false a devenit mai dificilă, tânărul arab afirmă că acest lucru încă este posibil, fără a depune mult efort.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2019/07/armies-fake-accounts-ruined-twitter-middle-east-190715165620214.html

Opinii ROM