În Rusia arhivele cu represiunile din Uniunea Sovietică sunt distruse

0 638

În Rusia, singurele arhive cu represiunile din URSS sunt distruse în baza unui ordin interdepartamental secret, din 2014, relatează ziarul Kommersant, citând o declarație a lui Roman Romanov, directorul Muzeului de Istorie, Gulag.

Romanov i-a povestit despre ceea ce se întâmplă consilierului președintelui Rusiei, șeful Consiliului pentru drepturile omului, Mihail Fedotov. Iar acesta i-a promis că va cerceta situația.

Potrivit lui Fedotov, distrugerea acestor arhive înseamnă eliminarea  completă a informațiilor privind condamnații Gulag-ului și poate avea consecințe dezastruoase pentru studierea istoriei, lagărelor și obținerea datelor despre victimele represiunii.

Cercetătorul Serghei Prudovsky a fost primul care a aflat despre distrugerea acestor arhive. Prudovsky a căutat informații despre Fiodor Chazov, un om simplu care a fost  condamnat la cinci ani în lagăre și uterior a fost trimis în regiunea Magadan. Cercetătorul a solicitat informații Ministerului Afacerilor Interne din Regiunea Magadan însă acolo i s-a spus că dosarul personal al prizonierului a fost distrus în 1955, conform ordinului, în acea perioadă.

„În același timp, s-a dovedit că a fost distrusă și caseta de arhivă”, a declarat Prudovsky. La întrebarea în baza cărui ordin, șeful centrului de informații al Ministerului Afacerilor Interne pentru Regiunea Magadan, Mihail Sereghin, a declarat că există o comandă interdepartamentală etichetată „pentru uz oficial” din 2014 ”cu privire la aprobarea instrucțiunilor privind menținerea și utilizarea documentelor operaționale, penale și de anchetă centralizate, format în baza Ministerului de Afaceri Interne a Federației Ruse. „

Sursa: https://www.currenttime.tv/a/29279205.html?fbclid=IwAR31_zDJ-d2utV0_KgG2H3RDo9wCgHy9AvGXS07AiHvonA0RavJpcsaHtY0

Opinii ROM