Dodon și Krasnoselski au marcat împreună Ziua unității naționale a Rusiei. Ce spun analiștii?

0 562

Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de Facebook că a avut o nouă întâlnire, de data aceasta informală, cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Igor Dodon a mers împreună cu familia să viziteze Cetatea de la Tighina (Bender), iar gazda acestei excursii a fost chiar Vadim Krasnoselski.

Dodon a scris pe facebook că a avut „o comunicare informală cu șeful administrației transnistrene” și că cei doi le-au făcut cunoștință și soțiilor. „Am sărbătorit împreună Ziua unității naționale – o sărbătoare de stat importantă a Federaţiei Ruse, partenerul strategic al Republicii Moldova”, a scris Dodon.

Dodon, însoțit de prima doamnă și cei trei feciori ai săi, alături de liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, și soția acestuia

Analistul politic, Anatol Țăranu, spune că această întâlnire sfidează patriotismul moldovenesc și statalitatea țării.

Să mergi într-o zonă disputată, într-o zonă separatistă, să te întâlnești cu liderul separatist, care deschis declară că el pledează pentru trecerea acestei părți a Republicii Moldova în componența Federației Rusiei și împreună cu el să omagiezi Ziua Unității Naționale a popoarelor Federației Ruse, e ca și cum ai face o aluzie la faptul că recunoști tendințele transnistriei separatiste de a adera la Federația Rusă și undeva chiar saluți o asemenea tendință,

a declarat Anatol Țăranu pentru jurnaltv.md

Fără a da detalii cu privire la subiectele discutate cu Krasnoselski, Dodon a apreciat discuția ca fiind una „productivă” și a scris că întâlnirile „la nivelul conducerii” și a oamenilor de rând trebuie să aibă loc cu regularitate.

Întâlnirile președintelui Republicii Moldova legitim ales cu liderul regimului separatist de la Tiraspol este o încălcare gravă a articolului 2 din Constituția Republicii Moldova. Practic, regimul de acolo a uzurpat puterea de stat asupra unei părți a teritoriului Republcii Moldova…Cu astfel de persoane care au comis astfel de crimă, domnul președinte se întâlnește. Mai mult ca atât. Se întâlnește nu pentru a clarifica unele căi de reglementare a conflictului transnistrean, dar se întâlnește pentru a sărbători un eveniment al unui stat străin, unui stat din cauza căruia noi și astăzi suntem în stare de război.

Ion Leahu, ex- membru al Comisiei Unificate de Control

Cea mai recentă întâlnire oficială dintre Igor Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselski av avut loc în data de 29 octombrie, la reședința de stat de la Holercani. Președintele a anunțat atunci că s-a convenit să fie deschisă o linie de troleibuz pe o lungime de zece kilometri, de la Varnița la Tighina, iar călătorii vor circula fără controlul actelor de identitate. Tiraspolul a decis să închidă unele dosare penale pe numele unor demnitari de la Chișinău, iar, operatorul de telefonie mobilă „InterDnestrCom” va primi licență regională. 

Între timp, sedințele grupurilor de experți de la Chişinău și Tiraspol s-au activizat după recentele negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava și în ajunul întâlnirii informale din Bavaria din această săptămână. În data de 1 noiembrie la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru actele de stare civilă și documentarea populației, grup care s-a întrunit după o pauză de un an. Iar la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc o ședință a grupurilor de lucru pentru economie. Un comunicat al Guvernului spune că a fost discutat mecanismul de import prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene al materialului săditor și al semințelor, proces ce va fi monitorizat de Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Tiraspolul este interesat de facilitarea transportului marfar feroviar și a importului direct de produse petroliere în regiune, precum și de exportul de metale colorate.

Opinii ROM