Experţi: Moldova trebuie să-și dezvolte urgent rezistența la o nouă eră a amenințărilor hibride

0 493

Moldova trebuie să își dezvolte urgent rezistența la o nouă eră a amenințărilor hibride. Discuțiile au avut loc in cadrul unei întrevederi dintre IWPR și Asociațiile de politică externă din Republica Moldova.

Potrivit experților, amenințările hibride pot varia de la atacuri până la presiunea diplomatică, sancțiuni economice și răspândirea de știri false.

Un impact deosebit în cazul dat îl are mass-mediile care difuzează informații din Federația Rusă. Potrivit Barometrului de opinie publică din ianuarie 2019, în Moldova, rețelele de presă în limba rusă și re-difuzarea canalelor rusești depășesc media locală. Principala sursă de informații a țării este încă Prime (un canal care redistribuie Pervîi Kanal, principalul post de televiziune rusesc) și RTR Moldova (un post care retransmite RTR-ul rusesc).  Mai mult, rețelele de socializare rusești Vkontakte și Odnoklassniki sunt folosite de mulți moldoveni.

„Evenimentul organizat de IWPR a fost prima platformă în care părțile interesate din toate sectoarele guvernamentale și non-guvernamentale s-au reunit pentru a aborda problema”, a spus Dumitru Tira, directorul general al Institutului pentru Prevenirea Amenințărilor Hibride.

Reprezentantul Ministerului Apărării Aurel Fondos a menționat că în prezent se lucrează asupra unei strategii naționale de combatere a amenințărilor hibride.

În concluzie, cei întruniți la eveniment au elaborate un set de recomandări care includ dezvoltarea ulterioară a unei strategii naționale și o mai bună coordonare între părțile interesate. 

Sursă: https://iwpr.net/global-voices/moldova-battles-hybrid-threat

Opinii ROM