Fabrica de trolli din Sankt Petersburg a ajuns și în Africa. Facebook anunță suspendarea a peste 200 de conturi false

0 441

Facebook anunță despre eliminarea mai multor conturi din Africa care erau conectate la fabrica de troli din Rusia. Paginile de Facebook au vizat opt ​​țări de pe continent: Madagascar, Republica Centrafricană (CAR), Mozambic, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeș, Camerun, Sudan și Libia. Conturile în cauză erau conectate la un singur om: Yevgeny Prigozhin – omul de afaceri din spatele celebrei fabrici de troli din Rusia. Prigozhin ar fi persoana care căuta activ să influențeze politica internă a mai multor țări.

Deci, toate contruile erau legate de Prigozhin, un magnat rus apropiat de Vladimir Putin. SUA l-au acuzat anterior că a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016. Prigozhin mai este suspectat că a condus un imperiu global de dezinformare și că a finanțat Agenția de Cercetare a Internetului, fabrica de trolli din St Petersburg.

Șeful politicii de securitate cibernetică Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că Rusia a folosit aproape 200 de conturi false pentru a ajunge la peste un milion de adepți în Africa.

În ultimii ani, Kremlinul a depus eforturi considerabile pentru a cultiva sprijinul conducătorilor africani. Săptămâna trecută, Putin a organizat primul forum Rusia-Africa în stațiunea Sochi din Marea Neagră, la care au participat peste 40 de șefi de stat africani.

Obiectivul Moscovei pare să fie acela de a consolida guvernele existente și de a distruge partidele de opoziție pro-occidentale.

Facebook a declarat că o rețea falsă era centrată pe Sudan, unde la sfârșitul anului 2018, Rusia a încercat fără succes să-l susțină pe președintele Omar al-Bashir. O altă rețea – cu 35 de conturi și 53 de pagini – a fost eliminată din Madagascar și Mozambic.

Paginile închise distribuiau știri locale despre probleme geopolitice, precum și schimb de conținut din mass-media locale și cele ruse, inclusiv Sputnik și RT. O parte dintre conturi erau active încă din 2014.

Pentru a doua ora într-o singură săptămână, Facebook a suspendat mai multe conturi ce au legătură cu Prigozhin. Săptămâna trecută, compania a spus că a suspendat o rețea de 50 de conturi Instagram conectate la fabrica de trolli din Rusia.

Sursa: theguardian.com

Opinii ROM