Facebook a eliminat 122 de conturi ale serviciilor secrete rusești care au vizat Ucraina

0 527

Facebook a eliminat alte 122 de conturi personale, pagini, grupuri și profiluri de Instagram originare din Rusia, care au încălcat politica rețelei de socilizare împotriva interferențelor străine sau guvernamentale. Potrivit anchetei interne a Facebook, rețeaua avea legături cu serviciile secrete rusești și viza în principal Ucraina, dar și alte țări din regiune.

Operațiunea s-a caracterizat printr-o tactică mult mai sofisticată, menită să eludeze capacitățile de monitorizare ale Facebook, dar și de atenuare a atribuției. Este o tactică similară cu cea utilizată de Agenția Rusă de Cercetare Online în operațiunea împotriva a opt țări africane în octombrie anul trecut. În special, persoanele din spatele acestei rețele se prezentau ca localnici și au folosit conturi false pentru a gestiona mai multe grupuri și pagini, precum și pentru a distribui și a comenta diverse conținuturi. O mare parte a acestei activități s-a desfășurat pe parcursul anilor 2016 și 2017. În timp ce unele conturi false au fost detectate și dezactivate de sistemele automatizate Facebook, multe au rămas active și până în prezent.

Lecții pentru viitor

Operațiunea a fost cercetată de Graphika, o companie de analiză socială, înainte ca aceste conturi să fie blocate de Facebook. Analiza evidențiază trei principii:

  • Mai multe mesaje private: dincolo de postările publice, aceste conturi și-au atras, iar uneori chiar au prins în capcană publicul țintă, prin intermediul mesajelor private. O astfel de utilizare a mesajelor directe și a e-mail-urilor pentru abordarea jurnaliștilor și a politicienilor a apărut în multe alte operațiuni și are o semnificație tactică tot mai mare.
  • Activitate coordonată pe platforme: Graphika a constatat că operațiunea rusă a depășit limitele Facebook-ul și a apelat la o serie de alte platforme și bloguri mai mici, care pot fi mai ușor utilizate pentru „spălarea” conținutului și pentru a-și ascunde originile pe social media.
  • Și organizațiile de media sunt ținte: agenții de dezinformare încearcă să își legitimeze conținutul prin re-publicarea articolelor false de către unele surse credibile.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2020/02/19/facebook-takes-down-122-russian-military-intel-accounts-that-targeted-ukraine/

Opinii ROM