Facebook blochează pagina unei fabrici de trolli ucraineni

0 353

Șeful politicii de securitate cibernetică a Facebook, Nathaniel Gleicher, a publicat în data de 16 septembrie pe Facebook Newsroom un anunț întitulat „Eliminarea comportamentului coordonat din Irak și Ucraina”. Potrivit lui Gleicher, compania a șters mai multe mesaje, grupuri și conturi care au efectuat acțiuni „coordonate, neautentice”. Astfel compania îi numește pe boți. A fost pentru prima dată când o fabrică de trolli a fost deconspirată  în Ucraina. Grupurile și conturile identificate de Facebook duceau în eroare utilizatorii și au efectuat cu regularitate „operațiuni coordonate”, relatează Facebook.

Ce activități aveau conturile și grupurile identificate și cine stătea în spatele lor?

Facebook a eliminat 168 de conturi, 149 de pagini și 79 de grupuri pentru „implicarea în comportament neautentic”. În urma unei anchete, activitatea conturilor și grupurilor a fost asociată cu o companie de PR din Ucraina, Pragmatico. Conturile false au atras aproximativ 4,2 milioane de abonați, iar peste 400.000 de oameni au devenit membri ai grupurilor. Pentru promovarea acestor conturi pe Instagram și Facebook, fabrica de trolli a cheltuit aproximativ 1,6 milioane de dolari.

Slidstvo.info și Hromadske au investigat modul în care funcționează „fabrica de troli” Pragmatico și au lansat un documentar de cincizeci de minute întitulat „Eu sunt un bot”. Ancheta arată că „ferma de trolli” a fost angajată, în cea mai mare parte, pentru a publica comentarii pe Facebook. Scopul comentariilor era să sprijine și să promoveze doi candidați care ulterior au reușit să acceadă în Parlament. Cei doi deputați sunt comediantul și prietenul lui Zelensky, care a participat la proiectele lui televizate, Sergey Sivokho, și deputatul, Serghei Șahov din regiunea Lugansk.

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare, a fost creată o altă „fermă” similară de trolli. Pe atunci aceasta lucra în interesul fostului ministru al Apărării, Anatoly Grițenko, al cărui partid „Gromadyanska Pozițіya”, potrivit rezultatelor sondajelor, nu ar fi trecut pragul electoral, obținând doar 2% din voturi. Cu 17 zile înainte de alegeri, „ferma” și-a încetat brusc activitatea, iar boții nu au mai publicat comentarii în favoarea lui Grițenko. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca sondajele să arate că partidul său nu va obține numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral. Prin urmare, Grițenko a încetat să le mai plătească boților pentru promovare.

Una dintre publicațiile ”fermei de trolli”

Însuși faptul utilizării boților în favoarea unui politican nu înseamnă neapărat că anume această persoană i-a angajat.  De exemplu, Sivoho a candidat pentru prima dată la rugămintea prietenului său Vladimir Zelensky, iar staff-ul lui Zelensky ar putea fi interesat ca acest candidat să obțină un loc în Parlament.

Ancheta a scos la iveală activitatea unui singur grup de boți Pragmatico și nu este clar în ce măsură se extinde domeniul de activitate al companiei.

Sursa:
http://euromaidanpress.com/2019/09/20/facebook-removed-ukrainian-political-troll-farm-accounts-and-pages-who-was-behind-them/

Opinii ROM