Găgăuzia, un exemplu concret pentru Ucraina, despre cum o regiune „reintegrată” îi oferă Moscovei instrumente de influență

0 707

Majoritatea comentatorilor ucraineni se concentrează asupra Transnistriei, menționând că este un exemplu clar în ceea ce privește formula în care Moscova poate folosi conflictele înghețate pentru a influența fostele țări sovietice. Ucraina ar putea însă trage mai multe concluzii, având în vedere și cazul autonomiei Găgăuziei, care este un instrument de influență rusă în regiune.

Dacă Transnistria demonstrează felul în care Moscova folosește o parte a Moldovei care este de facto în afara spațiului său juridic, atunci Gagauzia, o autonomie turcă, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină cu o populație de aproximativ 200.000 de oameni, situată la sud-est de Chișinău, este un exemplu relevant despre cum poate fi extinsa influența rusească într-o regiune care face parte complet din structura teritorială a Republicii Moldova.

Mai mulți analiști ucraineni, între care și Serghei Ilchenko, au analizat situația, dar nu au putut percepe intesivitatea cu care Moscova își folosește instrumetele din această regiune.

Ori de câte ori se întâmplă ceva fără aprobarea Moscovei în Moldova, Rusia mobilizează o opoziție găgăuză. Adesea, o astfel de opoziție este activată atunci când apar subiecte cu privire la apropierea de România și Europa, atunci când se încearcă subjugarea Bisericii Ortodoxe Moldovenești, cu diferențe de limbă sau probleme legate de Transnistria.

Un fapt și mai îngrijorător, contrar dreptului internațional și al Republicii Moldova, este că „diplomații” ruși de la Chișinău au mers atât de departe, încât și-au permis să recruteze cetățeni găgăuzi pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei.

Acum când totul pare să se calmeze în Transnistria, Moscova a început să acționeze din nou în Gagauzia, având rezultate clare la Chișinău. (fondsk.ru și sputnik.md)

Se pare că autoritățile de la Moscova au început să cooperarze și cu Turcia pentru a influența Găgăuzia. Turcia a jucat un rol important făcându-i Rusiei o defavoare atunci când a garantat că Ankara a contribuit la extinderea influenței Moscovei, în această regiune. Astfel, Kremlinul a început să folosească autonomia Găgăuziei ca „bici” pentru Chișinău.

Acesta este un alt semnal alarmant, întrucât până de curând implicarea Turciei în Gagauzia a fost mai mult decât anti-Moscova.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2019/10/29/gagauzia-object-lesson-for-ukraine-on-how-a-reintegrated-region-gives-moscow-leverage/

Opinii ROM