Gorbaciov: Tensiunile dintre Rusia şi Occident reprezintă un „pericol uriaş”

0 532

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a atras atenţia, într-un interviu pentru BBC, că tensiunile dintre Rusia şi Occident şi posibilitatea ca cele două părţi să renunţe la tratatele privind armele nucleare reprezintă un „pericol uriaş”.

Gorbaciov, ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru „rolul său conducător în procesul de pace” care a dus la căderea Zidului Berlinului şi „a adus Războiul Rece la un sfârşit paşnic”.

Atât timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este uriaş”, a spus Gorbaciov, răspunzând unei întrebări dacă recentele tensiuni ar putea duce la o confruntare.

„Toate statele – absolut toate statele – trebuie să declare că armele nucleare trebuie distruse. Asta pentru a ne salva pe noi şi planeta”, a declarat el. Deşi mulţi analişti susţin că Războiul Rece s-a încheiat după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Gorbaciov a spus că atmosfera dintre Rusia şi Occident rămâne „rece, dar e tot război”.

Uitaţi-vă la ce se întâmplă. În diferite locuri se întâmplă încăierări, schimburi de focuri de armă. Avioane şi nave sunt trimise peste tot. Nu este genul de situaţie pe care să ne-o dorim,

a spus Gorbaciov.

Gorbaciov a declarat că principiul său în timpul mişcării din Germania de Est care a dus la căderea Zidului Berlinului a fost că „nu trebuie să existe vărsare de sânge”.

Nu puteam permite să se întâmple aşa ceva în legătură cu o chestiune de o aşa magnitudine pentru Germania, pentru noi, pentru Europa, pentru întreaga lume. Prin urmare, am anunţat că nu ne vom amesteca”, a spus fostul lider sovietic.

Sursa: https://www.ziarulnational.md/gorbaciov-tensiunile-dintre-rusia-si-occident-reprezinta-un-pericol-urias/

Opinii ROM