Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova

0 690

Igor Dodon s-a născut în data de 18 februarie 1975, în satul Sadova, raionul Călărași, Republica Moldova. Este căsătorit și are trei fii. A fost viceministru al Economiei și Comerțului (2005) şi ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul lui Vasile Tarlev (2006). În Guvernul condus de Zinaida Greceanîi (2008) a fost prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei și Comerțului. 

În urma alegerilor parlamentare din 2009 a devenit deputat ales pe listele PCRM. În 2011 a părăsit fracţiunea, alături de Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc. Ulterior, cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM, Igor Dodon a fost ales președintele partidului. În 2016, Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale şi a devenit primul președinte al ţării ales direct în ultimii 16 ani.

Igor Dodon își exprimă fățiș orientarea sa politică pro-rusă. În nenumărate rânduri a afirmat că Republica Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, în detrimentul Uniunii Europene. A pledat activ pentru denunțarea Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană. În 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prin drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare.

În noiembrie 2012 acesta publică pe contul său de Facebook o fotografie în care apare îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele. 

În februarie 2019, președintele Igor Dodon a participat la Conferința internațională de securitate, organizată la München, Germania unde a prezentat conceptul „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova”. Reprezentanții Blocului electoral ACUM l-au acuzat că de fapt ar fi pus pe masa unor parteneri occidentali „un plan de federalizare al Republicii Moldova”, care ar fi un plan rusesc și prin care s-ar urmări  „transnistrizarea Republicii Moldova”. Expertul Vlad Lupan fost ambasador și reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU a afirmat că planul de federalizare prezentat este o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, ce a eșuat în anul 2003.  

În iunie 2019 Igor Dodon a pus pe contul său de Instagram o poză cu liderul cecen Ramzan Kadîrov. Șeful statului s-a întrebat: „O întâlnire întâmplătoare cu Ramzan. Mă invită în ospeție. Să merg sau să nu merg?”. Liderul cecen este cunoscut ca unul dintre cei mai aprigi susținători ai președintelui Putin.

În iunie 2019, Dodon discută cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc despre finanțarea din exterior a PSRM și despre formarea unei coaliții de guvernare. În timpul discuțiilor, Dodon afirma că PSRM a fost finanțat, până în luna aprilie 2019 de către Federația Rusă cu sume de aproape un milion de USD pe lună.

În unul din video-urile publicate în presă, Dodon cere de la Plahotniuc bani „pentru întreținerea partidului”. Într-un alt fragment video, Dodon spune că s-ar putea înțelege cu Federația Rusă să închidă dosarele penale pe numele lui Vlad Plahotniuc după ce va fi semnat acordul de federalizare al Republicii Moldova. Dodon menționează că s-ar fi înțeles cu Vladimir Putin despre acest fapt.

În a doua jumătate a lunii august 2019, Guvernul Republicii Moldova a decis ca ziua de 24 august să fie dedicată comemorării victimelor regimurilor totalitare. În aceeași perioadă președintele Dodon a declarat că în data de 24 august Președinția va sărbători eliberarea Moldovei de fascism și va comemora 75 de ani de la operașiunea Iași-Chișiău.

„Eu, personal, al zecelea an organizez evenimente în aceste zile și o voi face și în acest an”, a spus șeful statului.

De menționat că Dodon a refuzat să răspundă presei referitor la sursele financiare din care a fost organizat concertul din PMAN, dar și evenimentele din 23 și 24 august 2019.

În 24 august 2019 ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a efectuat o vizită privată la invitația șefului statului Igor Dodon și PSRM, participând la ”sărbătoarea” cu genericul ”75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”. Serghei Șoigu a fost însoțit de o delegație de peste 30 persoane, între care 20 de generali și ofițeri din cadrul Statului Major al forțelor armate ruse și ai Ministerului Apărării.

Tot pe 24 august, Dodon avut o întrvedere de lucru cu reprezentanții Sovietului Federației Ruse, iar Șoigu s-a deplasat în Transnistria unde a discutat cu Vadim Krasnoselski, liderul regiunii, precum și a vizitat contingentul militar rus din Bender. Vizita lui Șoigu la Chișinău a trezit nemulțumirea și indignarea primului ministru, Maia Sandu, care a declarat că acestă vizită poate avea doar caracter privat. Cu toate acestea Șoigu a beneficiat de asistență protocolară, de însoțire și de securitate din partea instituțiilor statului Republica Moldova.

În 26 august, într-o postare pe Facebook, Dodon se laudă cu noua roadă de struguri din acest an, menționând că „a început procesul de producere a vinului”.

Dodon apare în poze la cules struguri alături de fiii săi. Se pare că șeful statului este atât de dedicat clauzei rusești, încât poartă simboluri Rusiei imprimate pe chipiu chiar și în timpul lucrărilor în grădină.

În 2 septembrie 2019 Igor Dodon a plecat din nou la Moscova unde s-a întâlnit cu vicepremierul rus, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak.

Fratele şefului statului, Alexandru Dodon a devenit din nou partener de afaceri cu fiul procurorului general rus Igor Chaika. Este vorba despre o companie ce se va ocupa de colectarea și prelucrarea deșeurile industriale, inclusiv cele radioactive.

La 4 noiembrie 2019, media holdingul, afiliat Partidului Socialiștilor și din Republica Moldova și șefului statului, Igor Dodon se mărește, ca urmare a unei decizii luate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

CCA decide să-i acorde licență unui nou post de televiziune „Accent TV” care va păstra grila de emisie a fostului canal cu același nume. Decizia vine după ce, CCA a acceptat ca „Accent TV” să fie redenumit în „Primul în Moldova”, post care retransmite canalul principal de televiziune de la Moscova, preluat de la „Prime”-ul lui Vlad Plahotniuc.

Astfel, „Primul în Moldova” va avea acoperire națională, fiind difuzat prin intermediul unei rețele de stat, iar „Accent TV” va fi difuzat prin intermediul distribuitorilor de servicii specializate.

Doar un singur membru al CCA, Olga Guțuțui a votat împotrivă, argumentându-și decizia. „Asistăm la concentrarea media sub influența unor factori politici”, a spus Olga Guțuțui.

Postul „Accent TV”, deţinut de „Telesistem TV” SRL, este administrat de Stanislav Vâjga, care a activat anterior la postul „NIT”. Beneficiarul televiziunii, conform actelor depuse la CCA, era Vadim Ciubară, un cetăţean moldovean stabilit la Moscova şi prezentat de mai multe site-uri drept consilier al lui Igor Dodon.

Și postul „NTV Moldova” al „Exclusiv Media” SRL este proprietatea prietenului și consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiţă, fiind administrată de socialistul Petru Burduja. La sfârşitul anului 2015, „Exclusiv Media” a obţinut licenţa de emisie pentru postul de televiziune „NTV Moldova”, care foloseşte aceeaşi marcă comercială cu postul rusesc „NTV”, unde asociat majoritar este grupul „Gazprom”.

„Exclusiv Media” SRL este şi proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TNS, dar şi a ziarului de limbă rusă „Аргументы и факты” (Argumente şi Fapte – n.r).

Recent, presa a scris că tot Igor Dodon s-ar afla în spatele achiziției ziarului „Komsomolskaia Pravda” și a portalului „Unimedia”.

Știri la subiect:
1. Igor Dodon s-ar fi întâlnit, la Minsk, și cu președintele cecen, Ramzan Kadîrov. Ce ar fi discutat cei doi
http://tv8.md/2019/06/22/igor-dodon-s-ar-fi-intalnit-la-minsk-si-cu-presedintele-cecen-ramzan-kadirov-ce-ar-fi-discutat-cei-doi/

2. Neînțelegeri la nivel înalt privind vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău. Sandu: „va fi o vizită privată”
https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/neintelegeri-la-nivel-inalt-privind-vizita-ministrului-rus-al-apararii-la-chisinau-sandu-va-fi-o-vizita-privata

3. Șoigu i-a spus lui Dodon că Rusia e gata să inițieze utilizarea munițiilor stocate în satul Colbasna
https://www.realitatea.md/soigu-i-a-spus-lui-dodon-ca-rusia-e-gata-sa-initieze-utilizarea-munitiilor-stocate-in-satul-colbasna–foto-_98624.html

4. Guvernul comemorează, iar Dodon celebrează. Ce a făcut șeful statului de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare
https://www.realitatea.md/guvernul-comemoreaza–iar-dodon-celebreaza–ce-a-facut-seful-statului-de-ziua-comemorarii-victimelor-tuturor-regimurilor-totalitare-si-autoritare–foto-_98580.html

5. Reglare de conturi între PDM și socialiști: Igor Dodon a discutat ieri la sediul PDM cu Plahotniuc
https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/live-reglare-de-conturi-intre-pdm-si-socialisti-igor-dodon-a-discutat-ieri-la-sediul-pdm-cu-plahotniuc

6. Общение Плахотнюка с Додоном. Как на самом деле проводятся переговоры в политике
https://www.zdg.md/ru/?p=27600

7. Dodon la cules struguri. Nu se lasă de simbolurile rusești nici atunci când lucrează în grădină
https://www.realitatea.md/dodon-la-cules-struguri–se-lauda-ca-a-inceput-sa-produca-vin-din-noua-roada-a-anului-2019–foto-_98682.html

8. https://www.realitatea.md/dodon-s-a-vazut-cu-kozak–s-a-acumulat-un-numar-mare-de-chestiuni-ce-necesita-implicarea-reprezentantilor-guvernului-rm_98970.html

9. https://www.realitatea.md/fratele-lui-dodon-a-devenit-din-nou-partener-de-afaceri-cu-fiul-procurorului-general-rus-igor-chaika_98979.html

10. https://www.timpul.md/articol/decizie-la-cca-dodon-ii-mai-adauga-un-post-de-televiziune-in-trust-148279.html

11. http://tv8.md/2019/11/04/ca-a-aprobat-eliberarea-licentei-de-emisie-pentru-accent-tv-va-fi-al-patrulea-in-holdingul-media-al-socialistilor/

Opinii ROM