IPAH – Institutul pentru Prevenirea Amenințărilor Hibride

Centrul de Prevenire şi Combatere a Amenințărilor Hibride este un proiect lansat de Institutul pentru Prevenirea Amenințărilor Hibride, organizație neguvernamentală creată în iulie 2019 al cărei scop este prevenirea și combaterea știrilor false, a dezinformării şi propagandei care vin să submineze democrația în Moldova.  

Obiectivele Centrului sunt monitorizarea surselor media: ziare, radio, televiziuni şi online privind știrile false şi dezinformarea; alertarea în timp real a societății şi jurnaliștilor în cazul unor dezinformări. Vom aduce argumente pentru a explica de ce dezinformările nu sunt adevărate.  Îi vom identifica pe cei care răspândesc știri false şi vom face publice tehnicile care sunt utilizate în acest sens. Vom analiza tendințele în știrile false, dezinformări şi propagandă şi le vom aduce la cunoștința societății şi mass-media prin intermediul rapoartelor, seminarelor şi altor evenimente publice. Vom educa societatea, mass-media, oficialitățile, oamenii de știință despre ce înseamnă o știre falsă, cum este răspândită, dar şi despre motivele celor care o diseminează. Vom consolida rezistența față de știrile false prin conștientizarea pe scară largă  a fenomenului, astfel încât societatea să nu mai creadă în ele și să-și formeze gândirea critică față de orice informații publice.    

Centrul de la Chişinău, a cărui echipă de comunicare este formată din profesionişti din Moldova şi de peste hotare, utilizează o abordare generală şi cuprinzătoare anti-dezinformare.