Kiselyov, șeful propagandei de la Kremlin: Rusia este campioană la capitolul libertatea de exprimare

0 363

Afirmația a fost făcută de către șeful mass-media de stat, Dmitry Kiselyov, în timpul unei prelegeri pe care a susținut-o în fața studenților de la Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moscova în data de 23 octombrie. Kiselyov a repetat aceleași lucruri și la o conferință mass-media, care a avut loc la Sochi la începutul acestei toamne.

Locul 149 din 180 de țări privind libertatea presei

Potrivit euvsdisinfo.eu, nu este dificil să înțelegi că ceea ce le-a spus Kiselyov studenților este aboslut incorect. Indicele mondial pentru libertatea presei din 2019 plasează Rusia pe locul 149 din 180 de țări.

Reporterii fără frontiere (RSF), realizatorii topului, îi atribuie acest loc Rusiei pentru blocarea site-urilor web, presiunea asupra mass-media independentă, răspândirea propagandei guvernamentale și aprobarea unuor legi ”draconice” în domeniul mass-media.

Propagandist de vârf

Dmitry Kiselyov este CEO al agenției de știri Rossiya Segodnya, care include RIA Novosti, Sputnik și InoSMI. De asemenea, el găzduiește propria emisiune săptămânală la postul de televiziune Rossiya 1, unde este și directorul general adjunct.

Dmitry Kiselyov se află în lista persoanelor interzise în UE ca figură centrală a propagandei guvernamentale.

Maria Borzunova, care găzduiește programul săptămânal Fake News la postul de televiziune TVRain, a declarat într-un tweet:

„De trei zile încercăm să stăm de vorbă cu studenții din anul I de la facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moscova, care au fost prezenți la prelegerea marelui și teribilului Kiselyov. Unii sunt gata să vorbească doar anonim, iar ceilalți spun: „Îmi fac griji pentru studii, nu vreau să am probleme”. Nu în zadar Kiselyov le-a spus că Rusia este campioana mondială lA libertatea de exprimare .“

Așa cum sublinia Borzunova, ezitarea din partea studenților ruși de a-și împărtăși reflecțiile sugerează într-adevăr locul Rusiei în Indicele Libertății Presei Mondiale, iar libertatea de exprimare are un cost.

Sursa: euvsdisinfo.eu

Opinii ROM