Leonid Manakov, reprezentantul regiunii transnistrene la Moscova

0 395

Leonid Manakov deține titlul de avocat de onoare al Federației Ruse. Din 2000 și până în prezent, Manakov este vicepreședintele Uniunii Avocaților din Federația Rusă și consilierul așa zisului ministru al Afacerilor Interne de la Tiraspol pe probleme de drept. Mankov este reprezentantul ”oficial” al Transnistriei la Moscova.

El s-a remarcat în special pentru declarațiile sale categorice la ședințele Consiliului pentru drepturile omului al ONU. În 23 septembrie 2019, Manakov a făcut o declarație scandaloasă, numindu-se reprezentantul administrației de la Tiraspol, el a afirmat că „Transnistria trebuie recunoscută ca ”subiect al dreptului internațional”.

În timpul discursului său de la Geneva, Manakov a acuzat Chișinăul că a încălcat drepturile locuitorilor regiunii transnistrene și a solicitat deschiderea unui birou oficial al ONU pe malul stâng al Nistrului, dar  și recunoașterea independenței Transnistriei.

Reamintim că discuțiile pentru soluționarea conflictului transnistrean au loc în formatul „5 + 2”, unde Chișinăul și Tiraspolul sunt părți ale conflictului, Rusia, Ucraina și OSCE sunt mediatori, iar UE și SUA au rol de observatori. Astfel de declarații la nivel internațional pot submina procesul de negocieri în formatul „5 + 2”, care și-a intensificat în ultima perioadă activitatea.

Ministerul Afacerilor Exerne și Integării Europene al Republicii Moldova afirmă că Manakov încearcă astfel să inducă în eroare societatea și să denatureze acțiunile consistente pe care Chișinăul le întreprinde pentru a asigura drepturile omului în toată țara, inclusiv în regiunea transnistreană.

Anterior, Manakov a participat la cea de-a 41-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, unde a adus din nou acuzații în adresa Republicii Moldova, afirmând că „autoritățile restricționează drepturile și libertățile locuitorilor din regiunea transnistreană la călătorie, securitate personală și integritate. Manakov a cerut încetarea aceste acțiuni unilaterale și a solicitat ca Transnistria să primească statut de observator în cadrul ONU.

Știri relevante:
1. http://tv8.md/2019/09/24/discurs-scandalos-la-onu-un-oficial-rus-a-cerut-recunoasterea-internationala-a-regiunii-transnistrene/

Opinii ROM