Mânzărari, despre intenția lui Dodon de a deschide mai multe aeroporturi în Moldova: „Condiții pentru a convinge despre necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale”

0 869

Intenția președintelui Igor Dodon și a Guvernului Chicu de a deschide mai multe aeroporturi pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă un pericol real la adresa securității naționale și la creșterea influenței, inclusiv militare, a Rusiei în țara noastră. De această părere este expertul în probleme de securitate Dumitru Mânzărari care explică, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, că, de fapt, guvernarea socialistă ar intenționa să deschidă aeroportul din Tiraspol „din considerente militare, doar pentru a permite potențial Federației Ruse să-și consolideze prezența și influența în Republica Moldova și se va permite la fel creșterea independenței economice și politice a regimului de la Tiraspol”.

Este încă un exemplu cum ne putem vulnerabiliza față de Rusia economic. Unul dintre motivele pentru a crea mai multe aeroporturi invocate de dl prim-ministru a fost că s-ar dori să se reducă prețurile, să creeze mai multă competiție în domeniul transporturilor aeriene, fapt care este unul eronat. Deoarece astfel de logică va fi corectă când am avea o cerere care ar fi mult mai superioară ofertei existente, însă dacă examinăm cazul cu atenție, ar fi foarte dificil să fim convinși că cererea de zboruri internaționale în Moldova este mult mai mare decât oferta și că Aeroportul Internațional Chișinău nu face față acestei cereri. Și în aceste condiții, dacă ar fi adevărat, dar nu sunt de acord că este, liberalizarea pieței de transporturi aeriene, crearea unor condiții favorabile față de low cost-uri ar fi fost o soluție mult mai optimală decât cea invocată de dl prim-ministru,

susține Dumitru Mânzărari

Expertul percepe propunerea de a deschide mai multe aeroporturi internaționale în felul următor: în primul rând, s-ar fi creat condiții pentru a convinge publicul de necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale, fapt care acum nu este permis. Deschiderea aeroportului din Tiraspol, dacă se va face va fi doar din considerente militare, doar pentru a permite potențial Federației Ruse să-și consolideze prezența și influența în Republica Moldova și se va permite la fel creșterea independenței economice și politice a regimului de la Tiraspol. ”De asemenea, au fost anterior vehiculate în presa de la Chișinău unele idei că ar fi bine să se deschidă un aeroport internațional și la Comrat. La fel cred că această declarație a dlui Chicu e folosită pentru a pregăti terenul referitor la astfel de inițiative. Dar încă o dată repet: Republica Moldova nu are nevoie de mai multe aeroporturi. Și în continuare cred că după cum se dezvoltă situația economică și demografică există riscul ca nici Aeroportul Internațional Chișinău să nu fie folosit la capacitatea sa maximă. Moldova, dacă va deschide noi aeroporturi, acest lucru va genera în consecință un potențial pentru ca o forță străină să poată aduce rapid la noi forțe militare pe calea aerului”, spune expertul.

Din motivul că nu avem frontiere terestre cu Rusia, așa cum are Ucraina, o invazie ascunsă, prin proxy, prin omuleți verzi pe calea terestră, așa cum a fost în Ucraina, este mai puțin probabilă, însă pe calea aerului este chiar foarte posibilă. Iarăși, nu vorbim de o invazie clasică a rușilor cu tancuri, vorbim de apariția câtorva sute de persoane îmbrăcate civil, înarmate, reprezentând poporul, garda națională a poporului transnistrean sau, mai știi, găgăuz, care vor fi folosiți pentru a consolida anumite declarații politice ale PSRM-ului sau ale partenerilor lor de la Comrat. Deci, eu vorbesc acum despre cele mai negative, cele mai proaste posibile scenarii, însă în condițiile guvernării curente probabilitatea lor crește,

a declarat Mânzărari .

Fostul secretar de stat de la Ministerul Apărării vorbește în acest caz și despre eventuale atacuri militare la adresa Republicii Moldova din partea Rusiei, în cazul în care PSRM ar pierde puterea: „Celor sceptici vreau să le aduc aminte anul 2014 în Ucraina, când oricine ar fi spus că Rusia va agresa militar Ucraina ar fi fost trimis la psihiatru, însă acest lucru s-a întâmplat. Din punct de vedere militar, și o mare parte a expertizei mele este militară, văd acest risc fiind în creștere în R. Moldova, după reformatarea guvernării în actuala componență și după declarațiile recente ale prim-ministrului Republicii Moldova și ministrului de Externe”.

În același interviu, expertul atenționează că R. Moldova ar putea face mai multe cedări și ar putea deveni „mult mai vulnerabilă în plan extern față de Federația Rusă”.

Dacă ne amintim cum a căzut în 2014 regimul Ianukovici, acest lucru s-a întâmplat pentru că acesta s-a opus direct politicilor de apropiere de Europa. A fost o rezistență publică directă, tranșant s-a mers la anularea Acordului de Asociere, tranșant s-a indicat că se dorește apropierea de Rusia. Și acest lucru a servit drept motiv pentru explozia protestelor în Ucraina. Această greșeală a fost înțeleasă bine în special de ruși și astăzi rușii, consiliindu-l pe dl Dodon și guvernarea socialistă, ei ar dori să evite o repetare a scenariului ucrainean. De aceea nu vor spune în mod deschis că, gata, am închis ușa pe direcția apropierii de Europa, ceea ce de fapt se întâmplă realmente, ușa spre Europa pentru Moldova a fost închisă de aici, de acasă, de către guvernarea socialistă, însă retoric și pentru public, să folosim o metaforă, cumva faptul că ușa a fost închisă se ține ascuns,

spune Mânzărari

Potrivit expertului, populația este liniștită cu aceste fraze că vom continua colaborarea cu Uniunea Europeană, însă în spatele cortinei, în spatele scenei se lucrează intens anume pentru a bloca orice inițiative cu Uniunea Europeană și a ne ancora mai puternic cu Federația Rusă, a ne face mai vulnerabili față de Federația Rusă prin diferite inițiative economice și politice. Și anume acest lucru l-a scos în vileag interviul acordat recent de dl Aureliu Ciocoi Europei Libere. Frazele de genul că nu este nimic serios în consolidarea relațiilor și cu Rusia, faptul că interesul nostru național este să explorăm toate posibilitățile, inclusiv cu Rusia, acestea sunt explicații la implementarea unor politici de apropiere de Federația Rusă, în special economice. Oricare relație economică, oricare contract economic cu o companie rusească creează o potențială vulnerabilitate pentru un atac din partea Rusiei față de Moldova, pentru că toate companiile rusești sunt controlate și direcționate de guvernul rus, afirmă Mânzărari.

Sursa: https://moldova.europalibera.org/a/dumitru-m%c3%aenz%c4%83rari-%c3%aen-spatele-cortinei-se-lucreaz%c4%83-intens-pentru-a-bloca-orice-ini%c8%9biativ%c4%83-de-apropiere-de-ue/30303169.html?fbclid=IwAR0uZjhJcWkDl2Zu4ps9FO2VFbt9SLq9ozauRB242GymQ4mKb2Tq0GQ1BEY