Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe

0 912

Maria Zaharova s-a născut pe 24 decembrie 1975 la Moscova. În 1998 a absolvit Institutul de Relații Internaționale de la Moscova cu o diplomă în Studii Orientale și Jurnalism. A început să lucreze la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei fiind încă studentă. În august 2015, a fost în fruntea Departamentului de Informații și Presă, devenind reprezentant oficial.

Jurnaliștii de la BBC au remarcat în 2016 că „ fiind persoană oficială din partea Rusiei, Zaharova își compromite tot mai mult relațiile cu Occidentul (Maria Zaharova. – Nota H1.md) având o manieră de comunicare  tot mai ne-diplomată.

Un exemplu de stil ne-diplomat al Mariei  Zaharova este reacția ei la scrisoarea deschisă a ambasadorului american Derek Hogan către Parlamentul de la Chișinău, trimisă la sfârșitul lunii martie 2019. Potrivit ei, „acest lucru nu e un „highly likely ”, ci o „dictare americană deschisă în direcția Republicii Moldova.  Acesta afirmă în mod expres că singura cale spre o viață mai bună este consolidarea relațiilor cu SUA și Europa, iar toate problemele pot fi rezolvate prin revenirea la valorile Occidentale”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe. Ea a ajuns la concluzia că „Moldova este împinsă prin amenințări și șantaj către așa-numita „singura alegere corectă”, ignorând astfel voturile unei părți semnificative a alegătorilor moldoveni care au o opinie diferită ”.

Maria Zaharova și Vladimir Putin

Zaharova a rupt din context cuvintele ambasadorului, care în aceeași scrisoare a menționat că „Statele Unite susțin dreptul Moldovei de a-și alege propria cale”.

Zaharova a fost prinsă la o dezinformare absolută.

În data de 2 noiembrie 2017, în cadrul unei emisiuni la un post rusesc de televiziunea, Zaharova  a anunțat că Osama bin Laden se afla la o recepție la Casa Albă, făcând referință la o fotografie în care bin Laden îi strange mâna lui Hillary Clinton. Cu toate acestea, fotografia era trucată. În poza originală Hillary Clinton îi strângea mâna cântărețului indian Shubhashish Mukherjee. Chiar și după aflarea adevărului, Zaharova nu și-a cerut scuze pentru eroare. Mai mult,  ea a adeclarat că nu se referea la însuși bin Laden, ci la „colegii și asociații lui”.

Articole relevante :
1. https://www.inopressa.ru/article/14Apr2017/handelsblatt/pobel.html
2. https://newsmaker.md/rus/novosti/s-kem-moskva-gotova-obshchatsya-v-moldove-mariya-zaharova-otvetila-na-voprosy-nm-v-42466
3. https://newsmaker.md/rus/novosti/protiv-kogo-druzhim-devochki-predstavitel-mid-rf-mariya-zaharova-o-moldove-russkih-39639/
4.http://www.mid.ru/web/guest/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2124246#7