Mark Tkaciuk, fost deputat și fost membru al PCRM, antropolog

0 556

Mark Tkaciuk s-a născut în 26 septembrie 1966 la Soroca. Este un politician din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentu  între 2001–2002 și 2009–2014, dar și consilierul președintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin pe probleme de politică internă, din 2002 până în 2008. Mark Tkaciuk a fost considerat și supranumit „ideologul”, „strategul”, „creierul”, „cardinalul din umbră” al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

În 2001 a fost unul dintre organizatorii campaniei electorale a PCRM. Ulterior a fost ales de cinci ori deputat în Parlament pe listele comuniștilor. De două ori, în 2001 și în 2005, a renunțat la mandat în favoarea funcției de consilier prezidențial al lui Vladimir Voronin.

Tkaciuk a deținut mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, până a renunțat la acesta din proprie dorință, în ziua de 23 mai 2014. 

În 2014, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean au fost excluși din Comitetul Executiv al PCRM, iar apoi și din partid după o ceartă cu liderul partidului, Vladimir Voronin. Cei doi comuniști, dar și Grigore Petrenco, au căzut în dizgrație și au fost acuzați că ar face parte dintr-o organizație de stânga radicală.

Într-un interviu din 11 septembrie 2014, Tkaciuk a declarat că se retrage definitiv din politică și că-și va consacra activitatea de mai departe lucrărilor științifice și că nu va mai colabora cu niciun politician. 

Totuși, la începutul lunii iulie 2019, fostul ideolog al PCRM, Mark Tkaciuk și fostul secretar executiv al comuniștilor, Iurie Muntean, au anunțat că lansează un partid politic de tip nou, numit Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, care va fi de orientare de stânga și va avea drept obiectiv să „rezolve interesele sociale neinteresante altor partide”. Comentariile referitoare la lansarea partidului au variat de la “un nou proiect al Moscovei”, până la “crearea unui proiect politic anti-rusesc”.

Câteva săptămâni mai devreme, Tkaciuk a fost acuzat că s-ar fi întâlnit în secret cu Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Republica Moldova.

Știri relevante:

1.
Mark Tkaciuk, declaraţii acide la adresa Republicii Moldova, la un post de radio din Rusia
https://www.realitatea.md/mark-tkaciuk-declaratii-acide-la-adresa-republicii-moldova-la-un-post-de-radio-din-rusia_18111.html

Opinii ROM