NATO va înființa un centru de operațiuni cyberspațiale în Belgia

0 559

Un singur click, atât este necesar pentru ca un virus cibernetic să fie răspândit în toată lumea, dar este nevoie de un efort global pentru ca să fie oprit. În doar câteva minute, un singur atac cibernetic poate provoca pagube de miliarde de dolari întregii lumi, poate aduce companiile globale în impas, submina democrațiile și obține mai multe resurse militare. Este opinia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit oficialului NATO, atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai frecvente, mai complexe și mai distructive. Ele diferă de la încercări de nivel scăzut până la atacuri sofisticate din punct de vedere tehnologic. Atacurile provin din țările membre NATO și din alte părți ale lumii.

„Atacurile ne pot afecta pe fiecare dintre noi.  Pentru a fi în siguranță, așa cum se întâmplă de 70 de ani, NATO se adaptează la această nouă realitate. Pentru NATO, un atac cibernetic serios ar putea declanșa articolul 5 din tratatul fondator. Acesta este angajamentul nostru de apărare colectivă în care un atac împotriva unui singur aliat este tratat ca o agresiune împotriva tuturor. Am desemnat spațiul cibernetic un domeniu în care NATO va funcționa și se va apăra la fel de eficient ca în aer, pe uscat și pe mare. Aceasta înseamnă că vom descuraja și apăra împotriva oricărei agresiuni față de aliați, indiferent dacă are loc în lumea fizică sau în cea virtuală”, scrie secretarul general al NATO.

În acest context, Jens Stoltenberg a anunțat despre înființarea unui nou centru de operațiuni cyberspațiale în Mons, Belgia, pentru a crește conștientizarea cibernetică.

„Pe măsură ce privim înainte, trebuie să continuăm să construim o forță puternică și diversă a viitorilor apărători cibernetici. Trebuie să fim deștepți în ceea ce privește recrutarea, formarea și păstrarea unor experți cibernetici cu înaltă calificare și să ne asigurăm că abilitățile lor sunt menținute prin exerciții obișnuite, așa cum facem, de exemplu, prin exercițiile noastre de coaliție cibernetică”, a concluzionat oficialul.

Sursa: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_168435.htm

Opinii ROM