Operațiune deconspirată a serviciilor rusești de securitate. Operatorii au lucrat pe platforme online pentru a răspândi minciuni și a depersonaliza figurile politice

0 293

Operatorii au folosit conturi și documente false pe zeci de platforme online pentru a răspândi informații ce vin să atace interesele și unitatea occidentale. Mărimea și conținutul acestora indică faptul că acțiunile au fost dirijate de persoane importante și bine documentate, cel mai probabil, cu susținerea serviciilor de securitate. Aceste operațiuni demonstrează, în continuare, vulnerabilitatea platformelor online față de campaniile de dezinformare.

În data de 6 mai 2019 facebook a anunțat că a deconspirat 16 conturi , patru pagini și un cont de Instagram false, care ar face parte dintr-o mică rețea ce provenea din Rusia. Două conturi pe Facebook au vizat cetățeni ai Regatului Unit și un cetățean al unei alte țări din UE. Toate au fost asociate cu munca parlamentară. În fiecare caz, contul fals a copiat imaginile de profil ale unei persoane reale, bannerul și postările personale (cum ar fi comentariile despre sport sau restaurante).

Campania respectivă a reamintit de operaţiunea „Infektion” din perioada sovietică când Statele Unite au fost acuzate că ar fi creat virusul SIDA. Obiectivul operațiunii ar fi fost dispersarea și discreditarea țărilor occidentale. Numeroase postări au atacat Ucraina și guvernul său pro-occidental. Utilizarea unui număr atât de impunător de platforme on-line indică o mare vulnerabilitate a acestui spaţiu. Mai cu seamă, ușurința cu care pot fi create și utlizate conturile false pentru a distribui conținut fals. De asemenea, demonstrează că s-au folosit resurse semnificative pentru a realiza conținutul în mai multe limbi.

Sursa: https://medium.com/dfrlab/top-takes-suspected-russian-intelligence-operation-39212367d2f0

Opinii ROM