Opt faze ale războiului de nouă generație dezvoltat de Rusia

0 629

Armata rusă a dezvoltat o strategie pe care o denumit-o „Război de nouă generație”, afirmă directorul general al Centrului pentru Securitate și Cercetări Strategice al Academiei Naționale de Apărare din Letonia, Jānis Bērziņš. Potrivit lui, aceasta combină „tactici asimetrice, neliniare și neconvenționale cu forme moderne ale războiului tradițional.

Potrivit lui Bērziņš, strategia are opt etape:

Prima fază: Război asimetric non-militar, care cuprinde informații, măsuri psihologice, ideologice, diplomatice și economice.

A doua fază: Operațiuni speciale pentru inducerea în eroare a liderilor politici și militari prin măsuri coordonate efectuate prin canale diplomatice, mass-media și agenții militare care implică scurgeri de date false, ordine, directive și instrucțiuni.

A treia fază: Intimidarea, înșelăciunea și mituirea ofițerilor guvernamentali și militari cu scopul de a-i face să renunțe la atribuțiile de serviciu.

A patra fază: Folosirea propagandei destabilizatoare pentru a crește nemulțumirea în rândul populației, stimulată de sosirea grupurilor ruse de militanți, escaladarea subversiunii.

A cincea fază: Identificare zonelor din țară care urmează să fie atacate, impunerea de blocaje, utilizarea pe scară largă a companiilor militare private în strânsă cooperare cu unitățile armate de opoziție.

A șasea fază: Începerea acțiunilor militare, precedate imediat de misiuni de recunoaștere la scară largă și misiuni subversive de toate tipurile, formele, metodele și forțele, inclusiv forțele de operare speciale: spațiu, radio, informații electronice, diplomatice, servicii secrete și spionaj industrial.

A șaptea etapă: Informații direcționate, operațiuni de război electronice și aerospațiale, împreună cu hărțuirea continuă a forțelor aeriene, combinate cu utilizarea armelor de înaltă precizie lansate de pe diverse platforme. Artilerie și arme de lungă durată bazate pe noi principii fizice, inclusiv microunde, radiații, catastrofe radiologice și ecologice și arme biologice neletale.

A opta fază: Distrugerea punctelor de rezistență rămase și distrugerea punctelor supraviețuitoare prin utilizarea unităților speciale de operare.

Sursa: https://content.sciendo.com/view/journals/jobs/5/1/article-p17.xml

Opinii ROM