Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

0 610

Fondat: 29 iunie 1997 de către foștii membri ai Partidului Socialist din Moldova

În 18 noiembrie 2011 a fost creat grupul parlamentar al socialiștilor din a cărui coponență făceau parte trei foști deputați comuniști: Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc. Din 23 noiembrie 2011, Igor Dodon a devenit oficial membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

În perioada 2009-2010 PSRM a refuzat să participe independent la trei campanii electorale pentru alegerile parlamentare și a susținut Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Formațiunea a participat însă la alegerile locale genereale din 2011, refuzând sprijinul politic al PCRM. 

În același an a fost creată aripa de tineret a PSRM, mișcarea ”Garda  tânără”, iar un an mai târziu, în 2012, a apărut și aripa veteramilor, asociația Echitate. 

În perioada 2011-2016 președintele formațiunii politice a fost Igor Dodon, iar după ce a fost ales în calitate de șef al statului, interimatul de lider al PSRM a fost preluat de Zinaida Greceanîi.  În data de 18 decembrie 2016, Greceanîi a fost aleasă oficial președintele PSRM. În prezent, partidul are 13794 de membri, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Cifra e mai mare cu o mie de persoane în comparație cu anul 2017.

”Garda lui Bătrîncea”

Fondatorul ”Gărzii tinere”, precum și a ONG-ulu ”Tinerii iubesc Moldova” este deputatul socialist Vlad Bătrîncea. Scopul acestor organizații este de a promova imaginea și politica PSRM în rândurile tinerilor și nu doar. ”Garda tânără” organzează și participă activ la acțiunile de promovare a valorilor pro-ruse. Se activizează mai ales în perioada campaniilor electorale și face agitație electorală. 

În ianuarie 2019 aripa tânără a PSRM a publicat o scrisoare deschisă în care îl acuză pe fondatorul ”Gărzii tinere” Vlad Bătrîncea că folosește liceeni și studenți în calitate de forță ieftină de muncă, chiar și în timpul orelor de studii.

Grupul socialist, la Moscova

La mijlocul lunii aprilie 2019, în perioada când la Chișinău aveau loc consultări cu privire la crearea majorității parlamentare, fracțiunea PSRM a plecat in corpore la Moscova. Serviul de presă al Parlamentului a declarat atunci că vizita nu este organizată de către legislativ și nu va fi finanțată din surse bugetare. PSRM a anunțat cu întârziere despre această plecare, dar nu a pomenit nimic de cheltuieli, perioada deplasării și programul vizitei. Astfel de plecări la Moscova ale membrilor PSRM nu sunt singulare.

Peste două milioane de lei pentru chiria oficiilor

Partidul Socialiștilor are 45 de oficii luate cu chirie (potrivit raportului pentru anul 2018, prezentat la CEC). Întreținerea spațiilor costă peste două milioane de lei. Sediul central al PSRM este amplasat pe strada Serghei Lazo 25. Potrivit datelor serviciului cadastral al mun. Chișinău, imobilul de pe această adresă îi aparține deputatului socialist Alla Dolință, prin intermediul unei firme pe care aceasta o reprezintă. Imobilul de peste 800 de metri pătrați, estimat de cadastru la un cost de șase milioane de lei, se află în proprietatea familiei Dolință din octombrie 2007, prin intermediul companiei ”Foradex Plus”.

De unde vin bani la PSRM: business offshore

Jurnaliștii de investigație de la rise.md au deconspirat o schemă prin intermediul căreia PSRM primește bani din zonele offshore sau din partea unor personaje dubioase. Potrivit investigației, partidul ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei care proveneau din afaceri secrete cu o companie offshore din Bahamas, care are legături cu Federația Rusă. Compania a transferat peste 30 de milioane de lei, iar banii au ajuns în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale prin intermediul companiei ”Exclusiv Media” care îi aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță și care este administrată de un alt deputat PSRM Petru Burduja.


Sponsorii partidului

Din cele 30 de milioane de lei, primite din partea Westerby Limited și depuse pe o perioadă scurtă de timp pe conturile Exclsuiv Media, 20 de milioane au fost ridicate de la bancă în numerar de către administratorul companiei Petru Burduja  și, concomitent, în baza actelor semnate de soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

Corneliu Furculiță, proprietarul Exclusiv Media SRL, a împrumutat de la propria companie 6,5 milioane de lei în baza 13 contracte a câte 500 de mii de lei fiecare. Documentele au fost semnate în aprilie-mai 2016. Potrivit declarației de avere pentru 2015, venitul familiei Furculiță era de 25 de ori mai mic decât suma împrumutată de la Exclusiv Media SRL pentru două luni.  

Declarația de avere a lui Corneliu Furculiță pentru anul 2017
Sursa: avere.md

Pe lângă Furculiță, în calitate de împrumutator de la Exclusiv Media SRL figurează și deputatul Vladimir Odnostalko. Potrivit contactului din 22 aprilie 2016, Odnostalko a împrumutat de la companie 500 de mii de lei. În același timp, în ultimii patru ani, el a donat partidului peste 350 de mii de lei.

Deputatul socialist Vasile Bolea, cunoscut și ca juristiul fuduației ”Soluție” a lui Igor Dodon, a donat PSRM 184,5 mii de lei. Numele lui figurează în contractul de împrumut din 11 aprilie 2016 prin intermediul căreia urma să primeasă 500 de mii de lei de la Exclusiv Media SRL.

Numele membrului CEC Maxim Lebedinschi figurează în contactul din 22 martie 2016. Potrivit documetntului, Lebedinschi a primit 500 de mii de lei de la compania lui Furculiță. Raportul financiar al PSRM prezentat la CEC înaintea alegerilor din 2014 arată că Maxim Lebedinschi a donat partidului 188,1 mii de lei.

Aceleași adrese IP: legătura partidului cu mass-media

Potrivit site-urilor specializate și bazei de date online nic.md, administrată de compania de stat MoldData, la IP 195.22.228.187 sunt conectate domenele televiziunii online TSN  (tsn.md), ziarului Argumentî i Factî (aif.md), paginile web ale PSRM (socialistii.md și psrm.md), paginile personale ale lui Igor Dodon (dodon.md) și a deputatului socialist Bogdan Țîrdea (bogdantsirdea.eu), site-ul ”Gărzii tinere”, condusă de deputatul PSRM Vlad Bătrîncea (gardatinara.md) și Liga umoriștilor TVC Moldova, cunoscută ca KVN Moldova (kvn.md).

Buget de peste 17 milioane de lei în 2018

PSRM a declarat anul trecut un buget de 17.592.613 lei, dintre care 7,5 milioane sunt subvenții din partea statului. Formațiunea a strâns 3.980.861 lei din donații. Alte peste șase milioane de lei sunt contribuțiile achitate de membrii partidului. Cea mai mare parte a banilor, 4.572.179 lei au fost cheltuiți pentru presă și materiale publicitare.

Sponsorii ”neoficiali”

În iunie 2019 Dodon discuta cu fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, despre finanțarea externă a PSRM și despre formarea coaliției de guvernare. Dodon a afirmat atunci că Partidul Socialiștilor a fost finanțat de către Federația Rusă. Potrivit lui, formațiunea a primit lunar de la Moscova, până în aprilie 2019, sume ce variau de la 700 de mii până la un milion de dolari.

În imaginile video publicate de presă, Igor Dodon îi cere lui Plahotniuc bani pentru finanțarea partidului. În alt clip, Dodon afirmă că poate ajunge la o înțelegere cu autoritățile de la Moscova să închidă dosarele penale pe numele lui Plahotniuc în schimbul semnării acordului de federalizare a Moldovei. Dodon susține că s-a înțeles deja cu Vladimir Putin.

Declarațiile de avere ale deputaților socialiști

22 din 55 de candidați ai PSRM pe circumscripția națională dețin averi impresionante. Mulți dintre ei au case și apartamente. Unul dintre cei mai avuți candidați de pe listele PSRM este Vladimir Țurcan, fost deputat, actual președinte al Curții Constituționale.

În declarația prezentată la CEC el a indicat o casă de 363,9 metri pătrați care costă 2,2 milioane de lei, trei apartamente de 80, 94,5 și 103,5 metri pătrați, evaluate la un preț de 260, 400 și 662 de mii de lei. Socialistul are în proprietate două terenuri care costă 736 de mii de lei. Vladimir Țurcanu are un automobil Lexus, cumpărat în 2016 cu 10 mii de euro. În ultimii doi ani, în bugetul familiei Țurcanu au ajuns 575 de mii de lei din salarii și pensii.

Alla Pilipețkaia este președintele organizației teritoriale Soroca a PSRM și directorul companiei Debut-Sor SRL, specializată în producerea salamurilor. Potrivit declarației, ea este proprietara unei case de 372,5 metri pătrați și a altor cinci imobile. Pilipețkaia are în proprietate și două loturi de pământ. Împreună cu soțul, care este angajatul Inspectoratului de Poliție din Soroca, Alla Pilipețkaia a obținut în ultimii doi ani un venit de 359 de mii de lei și a primit alte 63 de mii de lei în calitate de pensie și compensații. În același timp, familia a obținut un venit de 516 mii de lei în calitate de dividende de la compania pe care au fondat-o Debut-Sor SRL.

În declarația de avere a deputatului socialist Bogdan Țîrdea este indicat un lot de pământ, cumpărat în 2017, pe care este amplasată o casă de 93 de metri pătrați. Lui Țîrdea îi aparține 2/3 din casă. În 2014 politicanul avea în proprietate un apartament de 67 de metri pătrați. Costul total al imobilelor deținute de Țîrdea este de aproape un milion de lei. Deputatul are două mașini al căror cost este 45 de mii de euro.

Declarația de avere a lui Bogdan Țîrdea pentru anul 2016
Sursa: avere.md

http://ru.crimemoldova.com/news/politika/igor-dodon-oligarkh-za-sotsialisticheskoy-doktrinoy-/

http://crimemoldova.com/news/politika/rise-md-sediul-psrm-n-proprietatea-unor-offshore-uri/

https://ava.md/2019/01/30/skandal-v-psrm-molodaya-gvardiya-obvinyaet/

Opinii ROM