Planul de politici europene pentru combaterea interferențelor autoritare în democrație

0 180

În ultimii ani, democrația europeană a fost zdruncinată de numeroase evenimente interne și externe. Națiunile și instituțiile europene se confruntă cu multe provocări între care migrația, extremismul naționalist și nemulțumirea față de situația politică actuală. Totodată, acestea trebuie să facă față acțiunilor cu caracter revanșator din partea Rusiei care vrea să-şi restabilească influența pierdută după colapsul Uniunii Sovietice și să slăbească democrația pe întregul continent.

Regimurile autoritare, ca cel a lui Vladimir Putin, au amplificat răspândirea tehnicilor narative de manipulare pentru a știrbi încrederea oamenilor în democrație, prin folosirea unor instrumente de presă controlate de stat și trolli sponsorizați de guvern care joacă rolurile unor cetățeni europeni.

Guvernul Federației Ruse a comis mai multe ingerinţe în procesele electorale ale țărilor europene. Potrivit evaluărilor recente ale alegerilor pentru Parlamentul European din 2019, campaniile de dezinformare rusești “acoperă o gamă largă de subiecte” pentru a ataca UE și amplifică conținutul polarizant localizat pentru a influența opinia publică .

Incursiunile autoritate în viața cotidiană a europenilor au căpătat un caracter ascendent odată cu anexarea Crimeiei în 2014 și vor continua să crească pe măsură ce tehnologiile vor evolua și mai mulți actori politici vor adopta aceste strategii. Folosind aceste instrumente pentru a exploata și mai mult lacunele existente în societatea democratică, regimurile autoritare vor încerca în continuare să diminueze încrederea cetățenilor în democrație ca formă viabilă de guvernare.

SURSA: http://www.gmfus.org/publications/european-policy-blueprint-countering-authoritarian-interference-democracies

Opinii ROM