Prezentarea generală a dezinformărilor: de ce vă este frică?

0 487

Un crunt inamic nu se poate nicidecum calma: potrivit declarațiilor mass-media pro-Kremlin de limbă rusă,  în această săptămână, Statele Unite intenționează să captureze regiunea Kaliningrad, să organizeze un atac informational asupra Osetiei de Sud și să creeze o centură de instabilitate în jurul Rusiei.

Și din moment ce în lume, evident, nu sunt suficiente probleme, americanii fac, de asemenea, o scurtă călătorie în America de Sud pentru a organiza o lovitură de stat în Bolivia, a cărei tehnologie se poate repeta în Rusia, pentru a-și dicta apoi voința francezilor.

Pe lângă faptul că este vorba despre o dezinformare, aceste narațiuni despre agresiunea occidentală înfățișează state întregi ca fiind patologic rusofobe, neagă însăși posibilitatea unor proteste în masă reale care apar în mod natural în societate și reprezintă statele membre ale Uniunii Europene ca fiind incapabile să ia decizii independente.

Deși adevărații entuziaști anti-dezinformare cunosc toate aceste narațiuni pe de rost, încă nu avem suficiente informații despre publicul afectat de acestea. Cel puțin, știm numărul de vizualizări pe YouTube …

Deziformarea pe YouTube

Dintre toate cazurile de dezinformare colectate în noiembrie, doar 25 se bazează pe videoclipuri din media pro-Kremlin plasate pe YouTube. În total, aceste 25 de videoclipuri au strâns 2.553.395 de vizualizări. Cea mai populară a fost ediția de duminică seară, cu Vladimir Solovyov, care a adunat 580.649 de vizualizări. În emisiunea s-a vorbit despre faptul că Ucraina a declanșat un război împotriva locuitorilor din Donbass care nu au acceptat lovitura de stat de la Kiev. Mai mult, s-au făcut declarații minciunoase despre faptul că Holodomorul a fost o diversiune împotriva ucrainenilor, inventată în Canada, Statele Unite și Ucraina de Vest.

Probabil că idea acestor narațiuni este curățarea imaginii Rusiei și o încercare de a da vina pe altcineva, dar toate se bazează pe escaladarea fricii din cauza asigurărilor că Rusia este înconjurată de un Vest rău, mereu amenințător.

Aceasta este una dintre cele mai consistente tendințe de dezinformare pro-Kremlin: în octombrie, de exemplu, cele mai comune două povestiri din 226 de cazuri de dezinformare se refereau la faptul că NATO este o amenințare și că a fost lansată o campanie anti-rusă. Având în vedere apropierea de a 17-ea aniversare a alianței, acuzațiile în adresa NATO sunt logice.

Teama față de un război Mondial

Deși este imposibil să tragem concluzii directe despre efectul unei astfel de panici asupra opiniei publice, este interesant de menționat că din 1.600 de intervievați din Rusia din septembrie și octombrie 2019, 42% au declarat că se tem în mod constant de un război mondial. Și chiar dacă această amenințare este de obicei vagă, deși nu întotdeauna, rolul unui apărător eroic este întotdeauna extrem de clar (indiciu: este adesea fără cămașă și călare).

Una dintre cele mai eficiente metode de control a oamenilor este frica, după cum a menționat Bertrand Russell în scrierile sale despre religie: „Parțial este groaza față de necunoscutul, iar parțial, după cum am subliniat deja, este dorința de a simți că ai un fel de frate mai mare care îți va ține partea în toate necazurile și nenorocirile. Frica este ceea ce stă la baza întregului fenomen, frica de misterios, teama de eșec, frica de moarte. Frica este progenitorul cruzimii.”

Sursa: https://euvsdisinfo.eu/disinformation-review-what-are-you-afraid-of/

Opinii ROM