Propaganda rusă: ”Conspirație! COVID-19 ar fi fost conceput pentru a ucide italienii în vârstă”

0 2.179

În timpurile care solicită cooperareâ internațională pentru a lupta cu o amenințare comună, unul dintre instrumentele Kremlinului – agenția Sputnik alege să răspândească dezinformări cu privire la COVID-19.

Un articol Sputnik publicat în 15 martie a promovat un întreg catalog de teorii nefondate despre originea coronavirusului de tip nou: de la ideea că acesta și-ar putea avea originea în Letonia până la sugestia că ar fi fost creat  ca un mijloc de reducere a numărului de vârstnici din Italia. Articolul a fost publicat în limba rusă de Sputnik Letonia cu titlul „Coronavirus, inventat în Letonia? De ce nu?” și a sugerat să se caute cine beneficiază în urma crizei.

Potrivit publicației, COVID-19 ar putea servi intereselor Partidului Comunist Chinez pentru a opri protestele din Hong Kong; schimbările guvernamentale provocate de mișcarea vestelor galbene; Italia pentru a limita povara economică a cetățenilor pensionari; Europa în ansamblu pentru a nu permite accesul refugiaților prin Turcia.

Mai mult, Sputnik a sugerat că COVID-19 ar putea-o ajuta pe Greta Thunberg să-și promoveze agenda verde; Centrele turistice europene precum Praga, Barcelona și Veneția să-și limiteze zgomotul și deșeurile; feministele pentru ca să se regăsească mai multe femei în fruntea corporațiilor,  întrucât se presupune că virusul este mai periculos pentru bărbați.

În cele din urmă, în spiritul afirmației că „toată politica este locală”, Sputnik a sugerat că virusul ar putea fi folosit de autoritățile letone pentru a amâna alegerile locale din Riga, precum și pentru a promova o serie de alte măsuri potențial nepopulare, folosind virusul pe post de scuze.

Sputnik Letonia nu este niciodată singur. De asemenea, alte mass-media de stat din Rusia au diseminat teorii ale conspirației despre COVID-19. Sputnik în arabă a speculat că nou coronavirus ar putea fi un atac biologic american; că președintele Trump a ordonat să aibă loc acest atac și că virusul a fost fabricat pentru a viza asiaticii.

În Armenia, Sputnik a sugerat că COVID-19 a fost creat într-un laborator și a etichetat virusul ca exemplu de război hibrid. În Azerbaidjan, Sputnik a prezentat virusul ca un instrument de slăbire a economiei chineze. La fel a procedat și filiala Sputnik din Belarus.

Tot în Belarus, Sputnik a sugerat că noul coronavirus ar fi putut fi dezvoltat în laboratoarele biologice ale NATO, în timp ce sucursala din Georgia a vorbit despre epidemie ca una absolut neîntâmplătoare și cu obiective economice.

Filiala Sputnik în limba spaniolă a sugerat că COVID-19 ar putea fi o armă biologică americană; ca mijloc de a izola China și de a răspândi panica și de a sustrage atenția de la problemele nepopulare, precum Brexit-u.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2020/03/30/russian-propaganda-spreads-conspiracy-that-coronavirus-could-be-designed-to-kill-elderly-italians/

Opinii ROM