Războiul din Ucraina nu este doar un război militar, ci și unul hibrid

0 675

Războiul din Ucraina este şi unul de tip hibrid. O primă idee în acest sens a apărut în discursul academic, după care în mass-media și dezbaterile politice. Declarațiile aparțin lui Johann Schmid și au fost publicate într-o analiză în volumul cinci al “Jurnalului despre Securitatea Baltică”.

Autorul afirmă că deși războaiele hibride nu sunt un fenomen nou, tipul de acțiuni hibride pe care Rusia și separatiștii pro-ruși le-au demonstrat în Ucraina prezintă o provocare deosebită pentru Europa.

Articolul analizează acțiunile actorilor principali implicați în elementele hibride și, prin urmare, derivă puncte de referință pentru o caracterizare a războiului hibrid. Purtarea măștilor de către militari, prezența fără însemne naționale, precum și acțiuni asimetrice, neregulate sau teroriste, pot însoți adesea războiul hibrid, dar acestea nu sunt indicii suficiente pentru a face afirmații cu privire la un război hibrid. Cu toate acestea, atât bărbații uniformizați fără însemne naționale în Crimeea, cât și luptătorii separatiști din estul Ucrainei reprezintă două caracteristici cheie ale războiului hibrid.

“Nu numai Rusia, dar și partea ucraineană a folosit o strategie hibridă pentru a răspunde acțiunilor separatiste ruse. Propaganda politică, embargourile și perturbarea alimentării cu energie electrică în Crimeea, teritoriile separatiste, au fost unele dintre instrumentele alese de Ucraina. „Centrul de greutate” al acțiunilor Ucrainei se află acum în zonele diplomației, politicului și mass-media. Obiectivul principal este de a delegitima partea opusă și de a obține cât mai mult sprijin internațional și cât mai mulți aliați pentru propria sa cauză. În acest fel, Ucraina urmărește un principiu fundamental al succesului în război și chiar a avut un succes relati în această direcţie”, scrie Schmid. 

Autorul afirmă că Ucraina nu este capabilă să decidă conflictul în favoarea sa în primul rând prin mijloace militare. Din acest motiv, cel mai probabil Ucraina va continua conflictul sub formă hibridă, concentrându-se în primul rând pe domenii non-militare.

Până la urmă, în cazul Ucrainei, ceea ce face ca războiul să fie hibrid nu este ceva perceptibil, ceva ce putem vedea, afirmă Johann Schmid. Utilizarea pe scară largă a dezinformării și a propagandei, crearea ambiguităţilor și utilizarea pe scară largă a mijloacelor subversive sau clandestine pentru a destabiliza Ucraina sunt, de asemenea, doar caracteristici parțiale ale unei mari strategii hibride.

În concluzie, luând în considerare natura dinamică și polivalentă a fenomenului războiului hibrid, punctul central al îndeplinirii acestei provocări constă în identificarea și înțelegerea promptă a modelelor și a rațiunii sale strategice în continuă schimbare. Este imposibil să fie identificat un răspuns corespunzător, cu excepția cazului în care strategiile și metodele de război hibrid sunt identificate și înțelese. În consecință, nu doar măsurile pe termen lung pentru construirea rezilienței, ci și capacitatea de a efectua rapid o analiză aprofundată a conflictului și a strategiei vor deveni o capacitate-cheie în combaterea și răspunsul la metodele hibride de război.

Sursa: https://content.sciendo.com/view/journals/jobs/5/1/article-p5.xml

Opinii ROM