Relațiile apropiate cu Rusia, moștenire în familia Le Pen

0 242

Jean Marie Le Pen, care are deja la activ mai multe condamnări pentru ură rasială, este acuzat că a solicitat ilegal bani de la Parlamentul European pentru a-și plăti personalul din Franța. Prejudiciul a fost estimat de anchetatori în 2018 la șapte milioane de euro. Scandalurile cu implicarea partidului înființat de Le Pen se țin lanț. Pe lângă delapidări financiare, eurodeputatul a fost acuzat și de faptul că primește sume uriașe din Rusia în schimbul unor favoruri politice.

În luna martie a anului curent, Jean Marie Le Pen, eurodeputat din anii ’80, a rămas fără imunitate parlamentară pentru a patra oară, la solicitarea justiţiei franceze, în legătură cu o anchetă privind angajările fictive. Fondatorul Frontului Național de extremă dreapta a negat vehement acuzațiile urmând să-și susțină poziția în instanță.

Jean Marie Le Pen și Marine le Pen
Sursa: imrussia.org

Jean Marie Le Pen și-a asigurat notorietatea, nu tocmai pozitivă, încă de la lansarea partidului său, în 1972, prin declarații naziste, calificând camerele de gazare drept  „un detaliu istoric al celui de-al Doilea Război Mondial”. Mai târziu, în urma unor investigații, a ieșit la iveală și faptul că Frontul Național a primit sume uriașe din partea Rusiei pe parcursul mai multor ani. Jean-Marie Le Pen și-a asigurat finanţare rusească și pentru micropartidul Cotelec pe care l-a înfiinţat sub umbrela Frontului Naţional. Astfel în aprilie 2014, fondatorul FN a primit un împrumut de două milioane de euro de la un fost ofiţer KGB.  

Atitudinea favorabilă Rusiei pare să fie o moştenire în familia Le Pen. Fondatorul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, fiica Marine Le Pen şi nepoata Marion Marechal Le Pen au vizitat deseori, în ultimii ani, Moscova. De asemenea, mai mulţi invitaţi ruşi şi-au făcut apariția la Congresul Frontului Naţional din 2014.

Marine Le Pen și Marion Marechal Le Pen
Sursa: gazeta.ru

În anul 2014, un grup de hackeri a publicat mii de mailuri şi mesaje prin care Kremlinul a ţinut legătura cu Frontul Naţional. Din schimbul de mailuri reiese clar că Marine Le Pen ar fi fost recompensată financiar pentru sprijinul acordat lui Putin în ceea ce priveşte criza din Ucraina şi referendumul din Crimeea.

Mai exact, câteva luni după ce lidera FN a recunoscut public rezultatele plebiscitului prin care Rusia a anexat peninsula, partidul francez a obţinut un credit de nouă milioane de euro de la o bancă rusească. În total, Frontul Naţional ar fi luat trei astfel de împrumuturi care, de fapt, ar fi fost „tranşe” dintr-o linie de finanţare cu valoare totală de 40 de milioane de euro.

Marine Le Pen și Vladimir Putin
Sursa: nbcnews.com

În luna mai a anului curent, aflată într-o vizită la Tallin, Marine le Pen a declarat:

“Rusia nu ne finanțează. E o minciună. Nicio bancă europeană nu a acceptat să ne ofere un credit. Adică, eram nevoiți să căutăm credite în întreaga lume. Pur și simplu, banca ceho-rusă a acceptat să ne împrumute. Apropo, la un procent foarte dezavantajos. Am primit un credit, însă l-am achitat integral”,

a declarat Le Pen în cadrul undei conferințe de presă, susținute la Tallin

Le Pen și partidul ei se pronunță pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia și împotriva prelungirii sancțiunilor față de Moscova. În perioada în care a candidat pentru funcția de președinte al Franței în 2017, Le Pen a efectuat o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și deputați ruși. În alegeri Marine Le Pen a reușit să ajungă în turul doi, în care a acumulat 34 la sută din voturi și a pierdut în fața lui Emmanuel Macron.

Banii din Rusia nu curg însă doar spre extremiştii din Franţa. Kremlinul ar finanţa astfel de grupări și din Regatul Unit, Germania, Ungaria, Bulgaria şi Grecia, potrivit unei analize publicate, la sfârşitul anului trecut, de Centrul pentru Informaţii Strategice Eurasiatice (CESI).   

Surse relevante:

https://www.dw.com/en/frances-jean-marie-le-pen-charged-over-eu-funding-scandal-lawyers/a-50424071?fbclid=IwAR2IBVXuQ_xb3dJDTM2uRKZ9KDEhTK9I3G9AFApquOGfXOgX_NmfUYkeWD4

http://: https://adevarul.ro/international/europa/scandal-familia-pen-marine-lidera-frontului-national-refuzat-sa-si-puna-tatal-listele-alegerile-regionale-jean-marie-e-tradatoare-1_55252704448e03c0fd5cfaca/index.html

Opinii ROM