Rețea de spionaj rusă anihilată în Cehia. Activa direct din ambasada rusă de la Praga

0 410

Poliţia şi serviciile cehe de informaţii au anunţat în data de 21 octombrie despre destructurarea unei reţele de spionaj rus care opera chiar din Ambasada Rusiei la Praga, relatează AFP.

Reţeaua de spionaj rusă ar fi fost înfiinţată pentru a ataca ţinte cehe şi străine prin intermediul unor servere informatice. „Reţeaua a fost complet distrusă şi decimată”, a declarat în Parlament Michal Koudelka, directorul serviciilor cehe de informaţii BIS, citat de agenţia cehă de presă CTK.

Portrivit lui Koudelka, grupul destructurat făcea parte dintr-o reţea creată de Rusia în alte ţări europene – pe al căror nume nu l-a dezvăluit. „El (grupul) a fost creat de persoane care au legături cu serviciile ruse de informaţii şi a fost finanţat de Rusia şi Ambasada Rusiei”, a declarat Michal Koudelka.

Centrul naţional de luptă împotriva crimei organizate (NCOZ), care a contribuit la destructurarea reţelei, a refuzt să facă vreun comentariu despre acest caz pentru AFP, invocând proceduri penale în curs.

În septembrie, agenţia cehă de informaţii NUKIB a dat asigurări că Rusia şi China constituie cele mai mari ameninţări la adresa securităţii cibernetice a Cehiei, o fostă ţară comunistă care a aderat la NATO în 1999.

În august, cotidianul Denik N scria că serviciile militare ruse de informaţii (GRU) se află, probabil, la originea ultimului atac vizând Ministerul de Externe ceh, care a avut loc în iunie.

În raportul său pe 2017, NUKIB avertiza că diplomaţi ruşi şi chinezi şi-au internsificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh.

Aceste acuzaţii au provocat o serie de critici din partea preşedintelui ceh Milos Zeman, cunoscut pentru poziţia sa împotriva musulmanilor şi în favoarea Beijingului şi Moscovei. Şeful statului ceh a îndemnat agenţia să caute mai degrabă terorişti islamişti pe teritoriul Cehiei.

Sursa: http://www.realitatea.md/retea-de-spionaj-rusa–anihilata-de-catre-autoritatile-cehe–activa-direct-in-ambasada-rusa-de-la-praga_101322.html

Opinii ROM