Revizuirea dezinformării rusești: înconjurând Pământul

0 495

Așa cum Comandamentul Apărării Aerospațiale din America de Nord se pregătește pentru urmărirea tradițională a călătoriei lui Moș Crăciun pe glob, 24 decembrie este și un moment propice pentru a revizui acoperirea informațională a mass-mediei pro-Kremlin.

Pe baza cercetărilor noastre, am putut veni cu o listă de aproape 30 de țări în care Sputnik a creat o pagină web. Aceste țări variază de la Vietnam la Armenia și includ limbi precum araba sau persană.

În timp ce unii “Sputnici” au până la trei limbi diferite pe țară, numărul total de URL-uri  este de 49. Și mai impresionant este faptul că 31 dintre aceste URL-uri se află în baza noastră de date, ceea ce înseamnă că au răspândit dezinformarea. Societățile afectate variază de la Uzbekistan la Belarus și de la Germania la Spania.

Cu alte cuvinte: în timp ce Moșul zboară în jurul lumii o dată pe an, dezinformarea pro-Kremlin face același lucru, doar că zilnic.

Săptămâna trecută, sursele de dezinformare pro-Kremlin luptau împotriva deciziei Agenției Mondiale Antidoping de a interzice particioparea Rusiei la Jocurile Olimpice. Astfel, acuzațiile de dopaj au fost descrise ca un teatru al absurdului, o armă împotriva Rusiei și răzbunare pentru victoriile sportivilor ruși. În realitate, Rusia ar fi putut face o încercare serioasă de a lupta cu sistemul de  dopaj, sponsorizat de stat, dar, evident, nu a facut-o.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2019/12/19/russian-disinformation-review-circling-the-earth/?fbclid=IwAR0RrpTMwQUK26ULCColYwFt81HgKqBYrzdH12vPnaANeiOTiIrUTFt8OTk

Opinii ROM