Șapte paşi către un fake news. New York Times prezintă metodele de dezinformare ale Kremlinului

0 308

Un proiect multimedia realizat de New York Times dezvăluie modul în care campaniile curente de dezinformare ale Kremlinului au o veche tradiție.

Întitulat „Operațiunea Infecție”, serialul spune povestea unui „virus politic”, inventat cu zeci de ani în urmă de KGB pentru a „distruge din interior, încet și metodic dușmanii săi” și pe care Kremlinul continuă să o răspândească în mod deliberat până în prezent.

Astfel, New York Times a repartizat în șapte etape crearea unui mare fake news:

Etapa I: Caută fisuri în societățile țintă.

Etapa ll : Creează o minciună mare, ceva foarte scandalos. Nimeni nu va crede că este o invenţie.

Etapa lll: Ambalează subiectul în jurul unui adevăr. Dezinformarea are cel mai mare succes atunci când are un pic de adevăr.

Etapa lV: Ascunde mâna ca să pară că povestea a venit din altă parte.

Etapa V: Găsește pe cineva care ar vrea să răspândească mesajul către audiențe mai largi.

Etapa Vl: Când adevărul este descoperit, negă totul.

Etapa Vll: Face un joc lung. Eforturile pot să nu dea roade ani de zile, dar acumulate pe o perioadă mai lungă de timp, acestea vor avea un impact politic.

EU vs Disinfo a analizat pe larg strategiile și tactica campaniilor de dezinformare ale Kremlinului. Găsirea și exploatarea diferențelor în societățile pluraliste, calibrarea cu atenție a mesajelor de dezinformare pentru publicul țintă,  ambalarea afirmațiilor false în jurul unui nucleu de adevăr, amplificarea poveștilor atât prin voci pro, cât și contra. Acestea sunt caracteristicile de bază ale campaniilor de dezinformare ale Kremlinului și sunt extrem de eficiente.

În timp ce metodele Kremlinului sunt învechite, instrumentele utilizate sunt noi. În timp ce KGB-ul sovietic trebuia să se bazeze pe ziare obscure, în prezent  Kremlinul are la dispoziție un imperiu media .

Cu metode testate în timp și instrumente moderne ample, Moscova urmărește fără încetare strategia de „împărțire și guvernare” pentru a pune alianțele, a transforma indivizii, grupurile sociale și țările unul împotriva celuilalt și a slăbi Occidentul într-o abordare clasică a jocului cu sumă zero.

Sursa: https://euvsdisinfo.eu/seven-commandments-of-fake-news-new-york-times-exposes-kremlins-methods/

Opinii ROM