Sfaturi pentru o căutare rapidă pe Google (I)

0 557

Vom analiza mai detaliat posibilităţile de căutare oferite de Google. Ca de obicei, vom începe cu întrebări:

Ce informaţii false despre Dmitri Iaroş, liderul Sectorului de Dreapta, au fost dezminţite de StopFake?
Ce documente a publicat ONU în ultimul an despre Ucraina?

Cu ajutorul unor operatori speciali, răspunsurile la aceste întrebări pot fi găsite în câteva minute de căutare pe Google.

1.În primul rând, pentru căutările zilnice este comod să utilizăm operatorii „OR”sau „-„. Ca şi pe Twitter, cu ajutorul acestora putem căuta site-uri care conţin unul sau mai multe dintre cuvintele date.

Spre exemplu, la căutarea [Найем OR Лещенко] vor apărea site-uri pe care se menţionează unul dintre aceşti deputaţi din Ucraina. În acelaşi timp, căutarea pentru [Найем Лещенко] va oferi materiale ce conţin ambele nume. Pentru a exclude orice eroare de tipar din cererea de căutare, cuvintele scrise greşit sau pentru a stabili ordinea lor exactă, putem folosi ghilimelele. În acest caz, rezultatul va indica doar cuvintele dintre ghilimele. Acest lucru mai poate fi util şi pentru a găsi anumite citate sau sintagme.

În caz că ne interesează doar unul dintre aceşti doi deputaţi, rezultatul căutării pentru [Найем -Лещенко] va arăta materiale despre Mustafa Nayiem, fără a-l menţiona pe Serghei Leşcenko.

2. Încă un operator util este site-ul. Este practic, mai ales atunci când ştim site-ul pe care trebuie să găsim o informaţie sau alta. De exemplu, ce informaţii false despre Dmitri Iaroş au fost dezminţite de StopFake. În acest caz, cererea de căutare va arăta astfel: [Ярош site:stopfake.org]. De asemenea, putem exclude site-ul StopFake din cererea de căutare pentru a verifica şi alte publicaţii la acest subiect [Ярош фейк -site:stopfake.org]. În afară de site, mai puteţi căuta şi pe domenii web, ca: site.ua sau .org, etc.

3. De asemenea, puteţi găsi site-uri care au scris despre falsuri cu Iaroş, citând StopFake. În acest scop, este practic de utilizat operatorul link. Cererea de căutare Iaroş link:stopfake.org ne va arăta informaţia necesară, însă ar mai fi util să excludem din rezultate materialele de pe StopFake [Ярош link:stopfake.org -site:stopfake.org]. În caz că rezultatele nu vor fi suficient de exacte, la căutare puteţi exclude site-urile sau cuvintele suplimentare.

4. Deseori putem restrânge căutarea, selectând o anumită perioadă de timp. Google oferă această opţiune în „Instrumente de căutare” unde puteţi selecta rezultatele căutării din ultima oră, zi, săptămână, lună, an sau puteţi stabiliţi propria perioadă de timp. De exemplu, e simplu să căutaţi menţionările publice despre Dmitri Iaroş până la evenimentele de pe Maidan, stabilind parametrii de căutare a publicaţiilor, să zicem, înainte de 1 noiembrie 2013.

5. Cu Google puteţi, de asemenea, găsi fişiere cu diverse documente, folosind operatorul filetype. De exemplu, pentru a găsi documentele ONU despre Ucraina din ultimul an, puteţi utiliza operatorii site, filetype, limitând căutarea la un an [Ukraine filetype:pdf site:un.org].

Sursa: https://www.stopfake.org/ro/sfaturi-pentru-cautare-rapida-pe-google/

Opinii ROM