Spre deosebire de SUA, Canada planifică o luptă stategică împotriva interferenţelor străine în procesul electoral

0 288

Înainte de alegerile din octombrie, Canada se află pe primele poziţii în ceea ce priveşte lupta cu dezinformarea şi hacking-ul.

Interferențele ruseşti în alegerile din 2016 în SUA au fost un factor determinant pentru Canada de a dezvolta o strategie, bine pusă la punct, în lupta cu atacurile străine în viitoarele sale alegeri. Referitor la campania electorală care va începe în câteva săptămâni apare o întrebare: “Eforturile vor aduce oare rezultatul scontat”?

Guvernul Trudeau a adoptat anul trecut noi reguli de transparență pentru publicitatea electorală online care se difuzează pe platforme, inclusiv Facebook și Twitter, mai riguroase decât cele din  Statele Unite. Acesta a ordonat serviciilor de informații să facă publice informaţiile referitor la amenințările externe. De asemenea, Canada a găzduit un proiect G-7 pentru a împărtăși între aliați cele mai recente informații cu privire la posibilele dezinformări străine și a creat un grup responsabil  să avertizeze partidele și publicul despre interferențele exterioare.

Canada se află pe o poziţie fermă în lupta la nivel mondial pentru combaterea imixtiunilor exterioare pe rețelele de socializare şi alte platforme de publicitate politică. Experienţa Canadei va fi esenţială şi pentru SUA , care se tem că şi următoarea campanie prezidenţială va constitui o nouă rundă de trucuri digitale, menite să manipuleze potenţialii alegători şi să submineze instituţiile democratice.

Sursa: https://www.politico.com/story/2019/09/04/canada-foreign-election-meddling-1698209

Opinii ROM