Sputnik.md

0 1.256

Sputnik.md este un portal de știri din Republica Moldova fondat de Agenția Internațională de știri «Россия Сегодня», instituit prin Decretul Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în 2013.

În Moldova site-ul sputnik.md este înregistrat pe compania SRL „Rossiya Segodnya”, al cărui administrator este Vladimir Novosadiuk.

Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova (Sputnik.md) și-a început activitatea în Republica Moldova în 2015. Sputnik Moldova face parte din Agenția Internațională de Presă și Radio cu filiale multimedia în multiple țări din lume. Politica editorială a acestei agenții este afiliată politicii Kremlinului.Vladimir Novosadiuk împreună cu soția sa Rita Țvic, au fost intermediari ai preluării Euro TV și Alt TV de către Ilan Șor, în vara anului 2014 . Pe rețelele de socializare apar fotografii ale lui Novosadiuc, Țvic și Șor la mai multe evenimente, dar și la agenția „Sputnik”, unde Șor a ținut practic toate conferințele sale de presă.


Numele lui Vladimir Novosadiuc și soției sale Rita Țvic apar în raportul Kroll 2, care îl vizează pe Ilan Shor în calitate de principal beneficiar al furtului miliardului în Republica Moldova.

Sediul agenției „Sputnik” are aceiași adresă juridică ca și „Klassika Media”, care operează posturile de televiziune „Euro TV”și „Alt TV”.

Sputnik.md manipulează adesea opinia publică, indicând referiri la surse ce utilizează doar o singură sursă de informații. Portalul manifestă selectivitate la reflectarea evenimentelor și nu prezintă toate detaliile relevante, păstrând o imagine favorabilă a unor anumiți subiecți.

Unele agenții americane menționează că editorialele care apar pe Sputnik, sunt evident scrise în favoare Kremlinului, dar și comentariile pro-ruse par a fi scrise de persoane plătite sau semnate cu nume de persoane care nici măcar nu există. Pe portalul Sputnik.md sunt publicate periodic editoriale semnate cu nume false. Sputnik.md folosește aceste manipulări pentru a semna diverse materiale tendențioase.

În perioada preelectorală şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019 din Republica Moldova, portalul Sputnik.md a mediatizat selectiv campania și a omis mai multe evenimentele de interes public din acea perioadă, în special cele care ar fi putut pune în lumină proastă partidul socialiștilor sau actuala guvernare. După tonalitatea prezentării, președintele Igor Dodon a fost evident cel mai favorizat.

Știri relevante:
1.
Editorialist cu identitate falsă pe site-ul Sputnik de la Chișinău

2. Purtător de cuvânt NATO: „Rețeaua de știri Sputnik este un instrument de dezinformare al Kremlinului”

3. Nume mai puțin cunoscute în raportul Kroll 2. Ce legătură au aceste persoane cu Ilan Șor.

4. Все ли тайное стало известным: опубликован отчет Kroll – 2

5. Выборы проходят, а пропаганда остается
https://www.zdg.md/ru/?p=3605

Opinii ROM