Strategia rusească în războiul hybrid are de oferit mai multe decât o propagandă

0 321

În februarie 2018 micul oraș Uzhhorod din sud-vestul Ucrainei a fost implicat în niște acțiuni mai puțin obișnuite. A existat o încercare de a incendia biroul Asociației Culturale Maghiare Transcarpatice. Presupusii făptuitori au ajuns în oraș cu un singur scop: să distrugă, să filmeze acțiunea lor și să dispară.

Există o mulțime de dovezi care sugerează că atacul  ar putea fi parte a unei operațiuni complexe de influență ostilă coordonată de serviciile speciale rusești, care acționează împotriva Occidentului. Mai mult, atacul a fost menit să submineze relațiile dintre Polonia, Ucraina și Ungaria, deoarece executorii direcți ai planului s-au dovedit a fi cetățeni polonezi.

Acest incident merită o analiză minuțioasă, deoarece arată că „activitățile hibride” rusești împotriva NATO depășesc cu mult răspândirea știrilor false sau propaganda. Setul de instrumente pentru războiul hibrid rusesc poate avea mai multe consecințe, inclusiv activități agresive sau chiar provocarea de daune fizice.

În ultimii ani, Moscova a devenit din ce în ce mai brutală în acțiunea sa de a subordona țările din regiune obiectivelor sale politice și de afaceri. Rusia a folosit ca executori diverse grupuri sau persoane care, din diferite motive, ar fi dornici să completeze agenda împotriva Occidentului.

Sursa:https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2019/08/09/russias-hybrid-warfare-toolkit-has-more-to-offer-than-propaganda/?fbclid=IwAR27fOhiiqnqPaRVEx2ZCbf1FipaBvKGDg7NLvn9WNYKh-dnBIghm5PsMqo

Opinii ROM