Țările Baltice vor crearea unei platforme europene împotriva dezinformării rusești

0 1.012

Având în vedere lupta continuă a celor trei state Baltice și altor țări din Europa Centrală și de Est împotriva dezinformării rusești, președintele leton Egils Levits a subliniat că dreptul internațional trebuie îmbunătățit pentru a promova securitatea cibernetică și de a limita vulnerabilitățile țărilor suverane la războiul informațional. Vorbind la o conferință la Munchen, Levits a descris cum luptă cu campaniile de dezinformare lansate de Kremlin și a spus care sunt obstacolele în această luptă.

Levits afirmă că spune că obstacolele apar din cauza reglementărilor Uniunii Europene, care interzic blocarea posturilor TV doar din cauza că ele difuzează informații false.

În noiembrie 2019, Consiliul Național al Letoniei pentru Mass-Media a suspendat licențele de difuzare a nouă canale TV rusești. Cauza a fost una simplă, cele nouă posturi de televiziune aparțin unui holding afiliat lui Yuri Kovalchuk, care este sancționat de UE pentru rolul său în subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Cu toate acestea, să blochezi un post de televiziune în UE e foarte greu. „Există canale care sunt înregistrate oficial în Regatul Unit sau în Franța. Rusia este foarte vicleană în acest caz. În consecință, nu avem de-a face cu un canal de propagandă rus, ci mai degrabă cu unul suedez sau britanic”, a menționat Inese Lībiņa-Egnere, președintele Comitetului de securitate națională ce face parte din parlamentul leton.

„Acest lucru complică, desigur, munca noastră, deoarece această directivă unică a UE pentru mass-media se bazează pe protejarea principiului libertății de exprimare. Rusia îl folosește ilegal ”, a argumentat Lībiņa-Egnere.

Politicienii baltici înțeleg că pentru a genera un răspuns mai eficient la dezinformarea și difuzarea propagandei rusești, va trebui rescrisă mai întâi baza de reglementare, specifică pentru UE. Și efortul comun al statelor din Europa Centrală și cea de Est va fi unul important pentru atingerea acestui obiectiv. Între timp, fiecărei țări suverane îi revine rolul de a-și consolida propriile politici naționale față de companiile TV private și de stat.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2020/03/08/baltics-call-for-unified-european-frontline-against-russian-disinformation/

Opinii ROM