Un singur articol, mai multe modalități de dezinformare. Propaganda Kremlinului, dată pe față

0 499

Achiziționarea recentă a unui sistem de rachete antitanc de către Estonia a determinat mass-media pro-Kremlin să scrie articole lipsite de logică și în bătaie de joc.

Forțele de apărare din Estonia au ajuns în atenția mașinăriei de dezinformare pro-Kremlin, ascunsă în spatele presei locale, între care Sputnik, Baltnews și Rubaltic. Pe lângă știrile care constă, de obicei, din informațiile prezentate în comunicate de presă oficiale ale structurilor de apărare, însoțite de titluri provocatoare, există și articole care critică dur politica de apărare a statelor Baltice.

Unul dintre aceste articole, publicat de Sputnik Estonia, spune că Rusia nu este o amenințare. În pofida afirmațiilor goale, Moscova folosește în continuare împotriva vecinilor săi dezinformarea, rachetele balistice și continuă să le înconjoare cu baze militare.

Ridiculizare

Articolului începe cu așa-numita „ha-ha-gandă”, iar autorii textului afirmă că racheta anti-tanc, achiziționată recent, „a devenit o jucărie preferată” și un „simbol de auto-consolare” pentru Estonia.

Amenințări

În afară de ridiculizare, articolul are drept scop să-i sperie pe oameni. Autorii afirmă că stocul de rachete achiziționate ar putea fi deteriorat din cauza „greșelilor de depozitare”, „organizațiilor teroriste internaționale” și „incendiilor forestiere”.

Cifre distorsionate

Articolul operează cu date și cifre care, în esență, sunt eronate. Sputnik susține că deficitul bugetar al Estoniei este de 1,3 miliarde de euro. De fapt, în 2018, Guvernul a înregistrat un profit de 120 de milioane de euro, iar bugetul Ministerului Apărării, care a însumat 586 de milioane de dolari, a crescut cu doar patru milioane de euro.

Într-un articol publicat în revista „Sydur” a Forțelor Estoniene de Apărare se menționează că cele mai frecvente subiecte legate de apărare de care este interesată presa pro-Kremlin se referă la:

Scopul unor astfel de narațiuni pro-Kremlin este să semene discordie în societate și să prezinte Estonia drept un stat eșuat, ale cărui „vremuri de aur” au fost pe când făcea parte din Uniunea Sovietică.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2019/09/11/one-article-many-ways-to-disinform-breaking-down-a-kremlin-propaganda-piece/

Opinii ROM