Utilizarea martorilor oculari în crearea unui fake

0 296

De cele mai deseori este destul de greu sau chiar imposibil să verifici martorii oculari, dar există și excepții.

Ascultați poveștile martorilor oculari.  Există în spusele lor dovezi ce ar susține tezele pe care jurnaliștii încearcă să vi le transmită sau vorbesc despre lucruri comune pe care mass-media le folosește în propriile interese.

Spre exemplu, în povestea despre iahtul despre care am scris aici, jurnaliștii NTV mai spun că un alt om de afaceri, un instructor de aeronave din Donețk, a dăruit miliției din Odesa un avion. De fapt, așa cum a fost demonstrat mai târziu, instructorul a răspuns la întrebările generale ale jurnaliștilor despre avioane și parașutiști și nu a făcut nimănui nicio donație. Ulterior, instructorul a venit și cu un mesaj video în care a dezmințit informațiile.

Un exemplu asemănător este reportajul postului de televiziune Russia Today, în care s-a vorbit despre fuga evreilor din Kiev din cauza antisemitismului noului guvern ucrainean. Angajații RT au arătat chiar cum rabinul Misha Kapustin își face bagajele și spune că este nevoit să fugă de pericolul iminent. Dacă ascultăm afirmațiile rabinului, vedem că acesta nu explică despre ce pericol este vorba și din partea cui vine.  Iar dacă vom căuta informații despre Kapustin, vom afla că acest nu este membru al sinagogii din Kiev, ci a celei din Simferopol și anterior a făcut o solicitare publică de a proteja Ucraina și Crimeea de Rusia, iar acum fuge din Crimeea de la noul guvern rus.

De asemenea, acordați atenție însuși martorului ocular. Poate l-ați mai văzut anterior. Un exemplu este celebra Maria Tsipko. Femeia oferă cu regularitate comentarii presei în calitate de locuitoare a Odesei, a Donbassului sau altor localități afectate de lupte.

Sursa: https://www.stopfake.org

Opinii ROM