Utilizarea presei occidentale pentru a crea un fake

0 361

Acest truc este folosit foarte des de către presa pro-Kremlin pentru a da credibilitatea și autoritate unor știri false.

Chiar dacă citarea unei surse occidentale parcă i-ar oferi greutate unui articol, printre astfel de mesaje există foarte multe invenții ale unor site-uri marginale, care ar trebui verificate. Spre exemplu, publicația rusă ”Vzglead”, care se auto-întitulează un ziar de business, a scris un articol despre faptul că SUA refuză să primească 13 cadavre ale angajaților CIA, care ar fi fost uciși în Ucraina. Ziarul face trimitere la un site cu o denumirea frumoasă, The European Union Times. Dacă accesăm acest site, vedem că linkul ne duce mai departe, pe site-ul WhatDoesItMean.com, o resursă extrem de cunoscută care publică articolele unui personaj inventat Sorch Faal. Documentându-ne despre acest autor, am descoperit că acesta scrie cu regularitate despre ”războiul civil” din SUA,  despre fuga în Rusia a celor mai mari corporații, de frica lui Obama, etc. Mai mult, The European Union Times  este asociat cu WhatDoesItMean.com și este acuzat de ”propagandă nebună a idiotismului”.

Un alt exemplu. O serie de site-uri au scris că 27 de membri ai echipajului ”Donald Cook” s-au speriat și au depus cereri de demisie după ce un Su-24 rusesc a zburat de 12 ori în imediata vecinătate a navei în care se aflau, în timpul patrulării în Marea Neagră. Site-urile au făcut referire la reprezentantul Pentagonului, colonelul Steven Warren, care ar fi făcut declarațiile pentru Reuters. Warren într-adevăr a vorbit despre acest incident, dar nu a pomenit nimic de frică sau cereri de demisie. Pentru a vă asigura ce declarații a făcut colonelul, accesați site-ul Reuters.

În aceste condiții, încercați de fiecare data să găsiți știrea originală.

Cea mai importantă condiție pentru recunoașterea unui fals este o atitudine critică față de informațiile pe care le consumați. Războiul informațional este un element extrem de important al confruntărilor dintre state, așa că încercați să nu luați niciun mesaj drept adevăr în ultimă instanță, nefiind convinși de veridicitatea acestora.

Opinii ROM