Vasile Tarlev, prim-ministru al Republicii Moldova (2001-2008)

0 818

Vasile Tarlev s-a născut în 9 octombrie 1963, în satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. În perioada anilor 1997-2000 a fost membru al Consiliilor Economice de pe lângă Președintele Republicii Moldova și prim-ministru.

În data de 19 aprilie 2001, în baza votului de încredere acordat de Parlament, a fost ales în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. În urma alegerilor parlamentare din martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar în aprilie a primit din nou votului de încredere al deputaților şi a preluat un nou mandat de prim-ministru. 

În 29 septembrie 2008 Tarlev a fost ales lider al partidului politic Uniunea Centristă din Moldova. La alegerile parlamentare din aprilie 2009 formațiunea sa a acumulat 2,75% din voturi și nu a trecut pragul electoral. În noiembrie 2009 Tarlev a anunțat că părăsește Uniunea Centristă din Moldova și se retrage din politică. Trei ani mai târziu, în 15 septembrie 2012 el a fost ales în calitate de co-președinte al Partidului «Renaștere», alături de Vadim Mișin.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Tarlev a candidat pentru funcția de deputat pe lista Partidului «Renaștere», de pe prima poziție în listă, fiind urmat de Vadim Mișin și Oleg Babenco. Formațiunea a acumulat doar 0,26 % din sufragii și nu a trecut pragul electoral.

În 2016 Tarlev s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale, dar CEC i-a respins înregistrarea în calitate de candidat pe motiv de nereguli și neconcordanțe în actele depuse.

După retragerea din politică, Vasile Tarlev a devenit Președintele Consiliului Congresului International al Industriașilor şi Antreprenorilor (CIIA).

Din această poziție, Tarlev promovează cu fiecare ocazie dezvoltarea comerțului cu Federația Rusă și atragerea investițiilor ruse în Republica Moldova.

În 2018 a fost participant activ la „Forumul economic Moldo-Rus” (22-23 septembrie 2018), organizat la Chișinău de către Igor Dodon.

Deși s-a retras din politica activă, Tarlev nu ratează ocazii să se expună public împotriva oponenților politici ai PSRM și să participe în emisiuni la televiziunile afiliate PSRM și lui Igor Dodon.

Știri relevante: 
1.
Vasile Tarlev: „Forumul Economic Moldo-Rus” trebuie organizat de două ori pe an
https://sputnik.md/radio_podcasturi/20180923/22018109/Vasile-Tarlev-Forumul-Economic-Moldo-Rus-trebuie-organizat-de-doua-ori-pe-an.html

2. Vasile Tarlev: Dacă Maia Sandu va câștiga alegerile în Moldova va fi haos și poate să se repete situația din Ucraina
https://agora.md/stiri/24454/vasile-tarlev-daca-maia-sandu-va-castiga-alegerile-in-moldova-va-fi-haos-si-poate-sa-se-repete-situatia-din-ucraina

3. Reflector analitic: Vasile Tarlev și Adrian Lebedinschi
http://a-tv.md/md/index.php?newsid=23023

4. Vasile Tarlev, despre plecarea lui Vlad Plahotniuc si Ilan Sor din tara
https://protv.md/politic/vasile-tarlev-despre-plecarea-lui-vlad-plahotniuc-si-ilan-sor-din-tara-am-avut-perioade-diferite-in-tara-am-avut-mai-multi-politiceni-insa-asa-de-rusinos-de-a-pleca-un-lider-politic-din-tara-n-am-avut-video–2500422.html

5. Каким видит президента страны экс-премьер-министр Василе Тарлев
https://point.md/ru/novosti/politika/kakim-vidit-prezidenta-strani-eks-premjer-ministr-vasile-tarlev

Opinii ROM