Vlad Bătrâncea, Președintele fracțiunii parlamentare PSRM

0 568

Vlad Batrîncea s-a născut în data de 31 martie 1981. Din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Bătrâncea este secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și președinte al fracțiunii PSRM în Parlament (2019). 

Este unul dintre cei mai activi membri ai formațiunii cunoscut și din cauza protestelor organizate de PSRM. Până a intra în politică, a activat în funcția de manager la “Casa Covoarelor” S.R.L.

Vlad Batrîncea în 1999 a fost înmatriculat la Facultatea de Istorie și Filozofie a USM . După anul întâi de studii a fost exmatriculat din cauza restanțelor și absențelor de la ore.  A urmat studiile la Universitatea Slavonă din Moldova, acolo unde și-a luat diploma de master în Drept internațional.

Până în 2011 a făcut parte din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), deținând funcția de secretar al Organizației Teritoriale a PCRM Râșcani, mun. Chișinău.  

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a candidat pentru funcția de deputat din partea PSRM, fiind al 7-lea în listă, și a câștigat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În 10 decembrie 2015, în aplauzele colegilor săi de fracțiune, Bătrîncea a rupt în Parlament harta României Mari în semn de protest față de ordinul Ministerului Educației prin care hartă urma să fie distribuită în şcoli pentru a fi utilizată la lecțiile de istorie. Gestul a trezit mai multe controverse în societate.

Președintele Igor Dodon l-a decorat pe Vlad Batrîncea cu „Ordinul Muncii”, în februarie 2018, „pentru merite deosebite în consolidarea statalității Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.

Alături de Bătrîncea au fost decorați alți susținători ai „curentului moldovenist”, de fapt, antiromânesc, promovat de PSRM și Dodon.

În 2019, făcând parte din delegația Parlamentului Republicii Moldova, a votat pentru revenirea Federației Ruse în APCE, declarând “că va schimba istoria cu acest vot.”

Știri relevante:

1. Exmatriculatul Batrîncea și-a lansat candidatura pentru alegerile parlamentare
https://anticoruptie.md/ro/stiri/exmatriculatul-batrincea-si-a-lansat-candidatura-pentru-alegerile-parlamentare

2. https://unimedia.info/ro/news/b6c01314371ab826/cum-explica-vlad-batrincea-votul-dat-la-apce.html

Opinii ROM