Vladimir Novosadiuk, fost șef, Sputnik Moldova

0 539

Vladimir Novosadiuk este șeful Sputnik Moldova încă de la înființarea redacției. Înainte de aceasta, Novosadiuk a fost corespondent și reprezentant al RIA Novosti în Moldova. I s-a acordat titlul onorific „Om Emerit”, care corespunde titlului „Jurnalist de onoare al Moldovei”.

Novosadyuk, împreună cu soția sa Rita Țvic, au acționat ca intermediari pentru a captura Euro TV și Alt TV în vara lui 2014, de către Ilan Șor. Pe rețelele de socializare există fotografii cu Novosadyuk, Țvic și Șor în agenția Sputnik, site-ul de știri, apărut în 2014, unde Șor și-a susținut aproape toate conferințele de presă. Numele lui Vladimir Novosadiuk și al soției sale, Rita Țvic, apare în raportul Kroll 2, în care Ilan Șor apare ca beneficiar principal în cazul „furtului miliardului”. Potrivit documentului, soții, fiind acționari ai Unibank, au împrumutat 12 milioane de lei de la Harrogate Consulting. Mai mult, Rita Țvic, soția lui Novosadyuk, este proprietarul a două posturi de televiziune afiliate lui Ilan Șor – „Orhei TV” și „Televiziunea Centrală”.

În data de 17 septembrie 2019, Novosadiuk a fost acuzat de „fraudă și spălare de bani prin structurile omului de afaceri Ilan Șor.” Novosadiuk a fost acuzat că face parte din lista de persoane implicate în frauda din sistemul bancar. Imediat după reținere, șeful Sputnik-Moldova a fost eliberat pe cauțiune, cu interdicția de a părăsi țara, fără notificare la procuratură, timp de 60 de zile.

Procuratura a confirmat faptul  că în cazul lui Novosadiuk au avut loc percheziții, iar operațiunea a fost legată de procesul inițiat în 2015, cu privire la furtul miliardului din sistemul bancar din Moldova. Nu este un secret că Vladimir Novosadiuk este asociat cu Ilan Șor. Anterior, acesta fost membru al consiliului de administrație al Băncii Sociale, condusă de Șor.

Perchiziționat cu privire la „furtul miliardului”, Novosadiuk la 20 septembrie demisionează din fincție de șef a agenției de știri Sputnik Moldova. Demisia lui Novosadiuk a fost ca urmare la declarațiile șefului comisiei Parlamentare pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari. La 20 septembrie 2019, în timpul ședinței de Parlament, Slusari l-a enumerat și pe Novosadiuk printre beneficiarii furtului miliardului din sistemul bancar.

Știri relevante:
Directorul Sputnik Moldova a fost percheziționat
CNA și Procuratura Anticorupție au efectuat 21 de percheziții în dosarul fraudei bancare
В Кишиневе задержан глава Sputnik-Moldova Владимир Новосадюк.
Гендиректор Sputnik Moldova Владимир Новосдюк ушёл в отставку

Opinii ROM