Vladimir Solovyov, jurnalist RTR

0 565

Vladimir Solovyov s-a născut în 20 octombrie 1963 la Moscova. În perioada 1980 – 1986 a fost student la Institutul de Oțel și Aliaje din Moscova, facultatea de Fizică și Chimie. Conform propriilor declarații, a candidat pentru a fi membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Din august 2010, lucrează la posturile de televiziune și radio ale trust-ului VGTRK. A început din nou să modereze la postul de televiziune „Rusia-1” emisiunile «Поединок» și «Воскресный вечер». În 2012, prin decretul lui Vladimir Putin, a fost inclus în Consiliul televiziunii publice.

În 21 noiembrie 2007, la un miting pre-electoral de la Lujniki, Solovyov a vorbit în sprijinul lui Vladimir Putin și l-a descris ca fiind un „lider puternic, inteligent, talentat”, care își iubește patria și face totul pentru a-i face pe ruși mândri de țara lor. În septembrie 2013, Putin l-a decorat pe Solovyov cu Ordinul de Onoare pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii și artei rusești, a televiziunii și pentru mai mulţi ani de activitate creativă. Mai târziu, în 2014 i s-a acordat medalia „Pentru eliberarea Crimeii și Sevastopolului” pentru contribuția personală la „întoarcerea Crimeei în componența Federației Ruse”.

Poziția lui Solovyov în raport cu Crimeea s-a schimbat pe parcursul anilor:

O persoană care încearcă să înceapă un război între Rusia și Ucraina este un criminal. În Ucraina trăiesc oameni care ne sunt apropiați după spirit, sânge, istorie. Nu trebuie să strigăm „Sevastopolul este al nostru!” Nu trebuie să strigăm „Crimeea este a noastră!”

Vladimir Solovyov, 2008

De ce aveție nevoie de Crimeea? Hrușciov a cedat regiunea absolut legitim. Vreți să luptați cu Ucraina? Câte vieți din Ucraina și Rusia sunteți gata să puneți în joc pentru a captura regiunea, care demult timp este teritoriu tătar? Locuitorii sunt împotrivă.

Vladimir Solovyov, 2013

Am apropiat această zi cum am putut. Crimeea și Sevastopol sunt din nou parte a Rusiei. Dreptatea istorică a triumfat!

Vladimir Solovyov, 18 martie 2014

În 2007, într-un interviu acordat ziarului Vzglyad, Soloviev a criticat politicienii ruşi de opoziție non-sistemici. La rândul său, Vladimir Pozner consideră că Solovyov face un mare rău jurnalisticii. El a declarat că are o atitudine proastă faţă de el şi „nu-i va da mâna la o eventuală întâlnire”.

Solovyov este unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai televiziunii rusești moderne și unul dintre cel mai aprigi susținători ai propagandei promovate de Kremlin. În calitate de gazdă a emisiunilor „Поединок” şi „Воскресный вечер”, Solovyov este criticat periodic pentru faptul că nu-şi moderează obiectiv emisiunile, demonstrându-şi deschis susţinerea pentru invitații pe care îi simpatizează. Solovyov este cunoscut pentru poziția sa „anti-occidentală” ireconciliabilă și susținător al „liniei grele a partidului”, precum și pentru comentariile sale dure împotriva adversarilor. Spre exemplu, în 2012, Solovyov l-a numit Navalny „mizerie naționalistă”.

Totodată, Fondul „Anticorupție Aleksey Navalny” a publicat o anchetă privind un permis de ședere în Italia pe care îl deţine Vladimir Solovyov. Jurnalistul pro-Kremlin este propietarul unei vile pe malul lacului italian Como. Solovyov mai are trei apartamente în Moscova și o casă în suburbie. Costul total al bunurilor imobiliare deținute de Solovyov se ridică la un miliard de ruble.

În data de 6 septembrie 2019, în cadrul emisiunii „Полный контакт” de la postul de radio Vesti FM, Vladimir Solovyov l-a criticat dur şi într-o manieră extrem de nepoliticoasă pe jurnalistul Yuri Dudy pentru un documentar despre atacul terorist de la Beslan. Soloviev și-a numit colegul de breaslă „degenerat” și „mizerie nesemnificativă” după premiera documentarului.

Ştiri relevante:

1. https://navalny.com/p/5565/
2. https://news.rambler.ru/community/42785136-nichtozhnaya-mraz-za-chto-solovev-nabrosilsya-na-dudya/
3. https://lenta.ru/news/2017/10/19/zalilsya_soloviev/
4.https://tvrain.ru/news/solovev_otvetil_na_rassledovanie_navalnogo_v_efire_rossii_1-446434/

Opinii ROM