În prezent, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Republicii Moldovei ( Grupul Operativ al Trupelor Rusești ) încălcând angajamentele de retragere totală luate de Federația Rusă la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează.”
În timpul vizitei sale la Chișinău din 24 august 2019, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că Federația Rusă propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Experții susțin că de fapt este vorba despre o fortificare a prezenței ruse pe teritoriul țării noastre. Șoigu s-a aflat la Chișinău la invitația șefului statului, fără a fi coordonată întevederea cu Guvernul Moldovei.
Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea Transnistreană urmează să fie reluată din toamna acestui an. Despre asta a anunțat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.