Kozak: ”Nu e timpul pentru discuții” sau ”cum să impui propriile condiții”

0 693

În perioada 19 – 21 septembrie, la Chișinău a avut loc cel de-al doilea Forum Economic moldo-rus. Au participat mii de delegați, reprezentanți din 13 țări. S-a discutat despre restabilirea relațiilor comerciale și economice dintre Moldova și Federația Rusă. Printre oficialii care au luat parte la forum s-au numărat: Igor Dodon, președintele Republicii Moldova și Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federației Ruse sau cum este numit de mass-media pro-Kremlin „tutorele Moldovei”.

Despre acest eveniment s-a scris activ, încă în perioada organăzării lui, atât în presa din Moldova, cât și cea din Rusia. Evenimentul reprezintă „o bună oportunitate pentru reînnoirea și extinderea sferei de cooperare” dintre Moldova și Rusia, a declarat Dmitri Kozak. După evenimentele din iunie 2019 de la Chișinău, în urma cărora a fost creată coaliția de guvernare dintre socialiștii pro-ruși și ACUM-ul pro-eropean, mass-media pro-Kremlin i-a atribuit lui Kozak unul dintre rolurile cheie în răsturnarea fostei guvernări din Moldova. Ziarul Kommersant din Rusia consideră chiar că actuala coaliție de la Chișinău a fost creată de Kozak.

Igor Dodon și Dmitri Kozak
Sursa: presedinte.md

A fost lansată o nouă etapă în relațiile dintre Moldova și Rusia care s-a intensificat după Forumul economic moldo-rus. Scopul evenimentului era să stabilească relații comerciale și economice, să elimine bariere și să deschidă noi perspective.

Într-adevăr, Moldova trebuie să-și dezvolte relațiile cu partenerii externi, precum UE, SUA sau Rusia. În Moldova activează 995 de companii cu capital rusesc. În ceea ce privește investițiile, Rusia ocupă primul loc. România conduce în schimb topul exporturilor, care reprezintă 29,3%, urmată de Italia, cu 11,4%. În Rusia ajung 8,1% din exporturi, cam la fel și în Germania.

Cu toate acestea, în situația în care negocierile privind conflictul transnistrean se confruntă cu contradicții, atunci când nivelul de securitate energetică este scăzut și poziția președintelui ambiguă (uneori Dodon se adaptează la situația politică din țară), Moldova are nevoie de o politică de dezvoltare a relațiilor cu diverși parteneri străini, în care nimeni nu este utilizat geopolitic.

Contradicțiile sunt însă cauzate și de declarațiile părților. Autoritățile moldovenești (în persoana viceprim-ministrului pentru Reintegrare Vasili Șova) și-au anunțat dorința de a debloca cooperarea politică cu Tiraspol începând de anul viitor.

”Intenționăm să-i convingem pe partenerii noștri să începem să construim un dialog politic în paralel cu Programul de susținerea a măsurilor de promovare a încrederii. Acesta va fi un proces mai productiv. Formatul 5 + 2 este un format politic”,

susține Vasili Șova.

Mai mult, Șova afirmă că Moldova a examinat deja câțiva parametri de bază pentru un model de reglementare politică:

„Am avut perioade când am examinat un statut autonom, un stat comun, un model federal, o abordare la pachet. Acestea au fost elaborate. În viitorul apropiat intenționăm să creăm un mecanism de coordonare, care să includă reprezentanți ai Administrației prezidențiale, ai Guvernului, ai Parlamentului și ai altor instituții implicate în acest proces, astfel încât să obținem parametri generali de bază care ar putea fi prezentați partenerilor internaționali.”

Vasili Șova

Și Igor Dodon și-a exprimat poziția cu privire la distrugerea munițiilor depozitate la Cobasna și la formatul operațiunii de menținere a păcii. Potrivit lui Dodon, toate părțile implicate în procesul de negociere s-au arătat interesate de soluționarea cât mai rapidă a acestor probleme.

În pofida poziției solide a autorităților moldovenești în această problemă, Kozak și-a permis, după forumul economic moldo-rus, să declare că „nu este momentul să discutăm despre problema transnistreană”.

 

”Reglementarea transnistreană este un subiect delicat care nu ar trebui discutat în situația actuală, de un optimism fragil. Stabilitatea actuală a Moldovei și pacea de pe malurile Nistrului sunt suficiente acum. Nu trebuie să abordăm tema ca să nu dăunăm”,

a declarat Dmitri Kozak după Forumul moldo-rus de la Chișinău

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu susține că declarația lui Kozak este un răspuns direct la inițiativa lui Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean.

Ion Leahu
Sursa: Radio Europa Liberă

”Prin această declarație dură, Kozak i-a dat de înțeles lui Dodon că, oricât de președinte al fi și prieten al Federației Ruse, nu are voie să acționeze fără acordul Moscovei”,

a spus Ion Leahu.
Opinii ENG